OSNOVNO JAVNO TUŽILAŠTVO: Broj krivičnih predmeta je u padu

– Primetan je pad krivičnih predmeta, što je rezultat dobrog rada ovog tužilaštva, kao i nadležne Policijske uprave u Zrenjaninu. Krajem 2017. godine bilo je ukupno 1.990 krivičnih predmeta, odnosno 161 predmet manje nego u istom periodu 2016. godine, kada smo imali 2.151 krivični predmet – istakao je Mladen Vujin, javni tužilac u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu, na današnjoj konferenciji za medije.

Vujin je naglasio da je u padu broj krivičnih dela i protiv imovine, kao i protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Međutim, dodaje javni tužilac, jedino za grupu krivičnih dela protiv braka i porodice postoji porast broja krivičnih predmeta. Prema njegovim rečima, krajem 2016. godine imali su 452 prijavljena lica iz grupe krivičnih dela protiv braka i porodice. U istom periodu 2017. bilo je 525 prijavljenih osumnjičenih lica za krivična dela protiv braka i porodice (tu dominira krivično delo nasilje u porodici, oko 95 %).

– Napominjem da smo 2016. imali ukupno 70 pritvorskih predmeta (u kojima je osumnjičenim licima određen pritvor), da bismo 2017. imali ukupno 115 pritvorskih predmeta, što je rezultat poverenja oštećenih lica u sistem. To je moje stanovište, jer se na dnevnom nivou bavim ovom problematikom. Ne zaključujem da imamo drastičan porast nasilja u porodici, nego je promenjen način rada državnih organa. Ustoličen je efikasan sistem, što su mediji pratili i mislim da su ljudi na kvalitetan način informisani da je država spremna da im pomogne u rešavanju problema nasilje u porodici – ocenio je Mladen Vujin.

I.I.

Opširnije u štampanom izdanju

Mladen Vujin