OSVRT NA PROŠLOGODIŠNJE PRIVREDNE POKAZATELJE U REGIONU

Preduzetnika više nego lane

Spoljnotrgovinska razmena Srednjobanatskog okruga 2022. godine je iznosila oko milijardu evra. Od toga je Grad Zrenjanin ostvario 90 odsto, pri čemu je izvoz u odnosu na uvoz viši za 13,6 procenata. Naš region je prošle godine u ukupnom BDP-u Srbije učestvovao sa 1,6 posto – istakao je Predrag Stankov, čelnik Regionalne Privredne komore (RPK) Zrenjanin na nedavno održanom zasedanju Parlamenta privrednika.
Na našem području 2022. bilo je registrovano oko 1.800 privrednih društava i 4.900 preduzetnika što je za oko dva osto više u odnosu na 2021. godinu. U strukturi preovlađuju usluge, industrija i poljoprivreda. Ne tako davno industrijska proizvodnja bila je ključni faktor razvoja ovog područja. Sa ukupno 13 odsto prehrambene proizvodnje ubrajalo se među vodeće u Jugoslaviji. Prosečna zarada u Srednjobanatskom okrugu za prošlu godinu (bez poreza i doprinosa) iznosila je 66.396 dinara što je za 11,4 manje u odnosu na prosek u Srbiji. U poređenju sa 2021. godinom prosečna neto plata porasla je za 11,2 odsto.
Predrag Stankov osvrnuo se i na trenutnu demografsku sliku ovog dela Banata. Naglasio je da su rezultati popisa stanovništva poražavajući.
– Izgubili smo 26.637 ljudi. Zrenjanin ima 16.800 građana manje u odnosu na popis iz 2011. godine, a u Opštini Nova Crnja je 12 odsto manje žitelja. U selima je posebno teška situacija. Ako novim državnim merama ne zaustavimo pad nataliteta, ništa nam neće vredeti napredak – naglasio je Stankov.
U analizi privredne situacije i ambijenta u kojem se radi, napomenuro je da su poljoprivredu posebno pogodine klimatske promene, te da je prošlogodišnja suša bila prava elementarna nepogoda. To potvrđuje podatak da je od aprila do avgusta prošle godine pao samo 91 mililitar kiše po metru kvadratnom, dok je višegodišnji prosek 245 mililitara.
Protekle godine zbog toga su prinosi bili desetkovani, što je uticalo i na stočarsku proizvodnju. Rat u Ukrajini uticao je na cene pšenice i kukuruza. U izveštaju se navodi da je Privredna komora svojim preporukama i sugestijama za državne subvencije pokušala da pomogne poljoprivrednicima.

Kao jedan od zadataka za naredni period je inicijativa o izmeni Zakona o bezbednosti saobraćaja. Predlog je da se omogući polaganje kategorije D licima koja napune 21 godinu. U vezi sa komasacijom zemljišta u Lukićevu, RPK Zrenjanin smatra da se deo lokalnih i državnih podsticaja mora izdvojiti za realizaciju tog posla. Takođe je jedan od zadataka i unapređenje dualnog obrazovanja.
Na ovom skupu privrednicima su nadležni predočili državne mere finansijske podrške koje podstiču ostvarivanje boljih rezulata.

Nikola Božović

  • MANJE NEZAPOSLENIH
    Na području stalan posao je lane imalo 46.273 radnika. Od toga u Zrenjaninu 35.044, Novom Bečeju 3.859, Žitištu 2.903, Sečnju 2.079 i u Novoj Crrnji 1.387 radnika. Nezaposlenih je bilo 10.520 osoba što je za osam odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.
  • TURIZAM MOŽE BOLJE
    U narednom periodu očekuje se da građevinarstvo na ovom području nastavi sa ekspanzijom. Prošle godine je u ovoj grani privrede ostvareno oko 11 milijardi dinara. Najveći deo, čak 77 odsto, odnosio se na stanogradnju. Dosta se očekuje i od početka gradnje auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, rečeno je na Parlamentu privrednika. Naglašeno je i da turizam lane nije ispunio očekivanja, jer ovo područje pruža daleko više mogućnosti za njegov razvoj.