OTVORENA PAMETNA ZGRADA: Zrenjanin lider energetske efikasnosti u regionu

Svečanim otvaranjem Regionalnog centra za energetsku efikasnost(RCR) „Banat“ i završnom konferencijom uspešno je završen projekat „Pametna i održiva potrošnja energije” prekogranične saradnje ukupne vrednosti 852.001,50 evra.
Gosti gradonačelnika Sime Salapure i Irene Živković, direktorke Centra bili su ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasadorka Rumunije Silvia Davidoju, a na konferenciju su se onlajn uključili i Anka Lolesku, izvršna direktorka Regionalnog biroa za prekograničnu saradnju, kao i Nebojša Vojinović iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.
Cilj projekta bila je promocija energetske održivosti u lokalnim zajednicama prekograničnog regiona i poboljšanje njihovih kapaciteta za planiranje i upravljanje integrisanim akcijama za uštedu i korišćenje obnovljivih izvora energije.
Zgrada površine od oko 500 m2 izgrađena je, kako kaže Živković, od najsavremenijih materijala sa ugrađenim najmodernijim sistemima koji štede energiju. U njoj se nalazi demo soba u kojoj će biti prezentovani svi različiti vidovi i tehnološki pristupi u energetskoj efikasnosti. Građevina u koju je uloženo 400.000 evra ima i kosi krov sa solarnim panelima, što je vrlo značajno kao primer za budućnost koja treba da ide u tom pravcu.
– Zamisao energetski efikasne zgrade više nije samo ideja, već je postala realnost. Regionalni centar za energetsku efikasnost koji će biti smešten u novoj zgradi je jedinstveni centar u Srbiji. Građani će u njemu moći da razmenjuju ideje i uvere se u prednosti korišćenja energetske efikasnosti kroz projekte – poručuje gradonačelnik Simo Salapura.
Prilikom izrade programa za prekograničnu saradnju Ministarstvo za evropske integracije teži ka unošenju aktuelnih tema Evropske Unije i regiona u njih, a u ovom trenutku i u narednim decenijama akcenat će biti na zelenoj agendi, ocenjuje ministarka Jadranka Joksimović.
– Krajnji cilj ovog projekta je formula „20-20-20“, 20% smanjiti ugljen-dioksid, 20% povećati udeo obnovljivih izvora energije i za 20% povećati energetsku efikasnost. Na ovaj način pratimo sve ono što su novi izvori ekonomskog rasta u Evropi, to znači da će zelena agenda i prelazak na nove oblike proizvodnje i potrošnje doneti nove vrste poslova i tražiti nova znanja i pristup – objašnjava ministarka.
Projekat RCR „Banat“ je inicijalni projekat koji će, ističe ministarka, motivisati sve druge opštine širom Srbije da se iskoristi novac koji će biti odvojen za ovu svrhu.
J. Šormaz