OTVORENO RENOVIRANO NAUČNO ODELJENJE BIBLIOTEKE: Investicija u znanje i mlade ljude

Donacijom u vrednosti od 1.600.000 dinara, Humanitarni fond „Ljilja i Milka Mijatov” pomogli su renoviranje čitaonice Naučnog odeljenja Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” koje je danas svečano otvoreno. Nekadašnja stara čitaonica, od danas je moderno opremljen naučni kutak namenjen pre svega mladim ljudima, studentima koji će upravo ovde sticati nova znanja. Adaptirana je zahvaljujući želji i sredstvima koja je obezbedio osnivač Humanitarnog fonda „Ljilja i Milka Mijatov”, gospodin Đura Mijatov.

Ova fondacija stipendirala je više od 40 studenata iz Zrenjanina, raznih naučnih profila, od koji su danas mnogi inženjeri, doktori nauka, profesori, asistenti.

– Krajem prošle godine Đura Mijatov je izrazio želju da uloži sredstva za opremanje ambijenta u Biblioteci. Mi smo se odlučili upravo za Naučno odeljenje. Veliki je broj mladih ljudi koji ovde pišu, i pisaće, svoje diplomski, maturske, doktorske i druge radove. Odavde oni nose osećanje uspeha koje postižu na mnogim fakultetima i univerzitetima. Mislim da je ovo naša najbolja investicija, u znanje i mlade ljude – istakao je Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”, pozvavši sve ljude dobre volje da slede humani put Đure Mijatova.

Humanitarni fond „Ljilja i Milka Mijatov” postoji od 2007. godine, a od 2009. godine sarađuje sa Gradskom narodnom bibliotekom. Želja osnivača fonda Đure Mijatova bila je da kroz podršku uspešnim studentima Grada Zrenjanina i promovisanje humanih vrednosti sačuva sećanje na porodicu koju je izgubio, ćerku Ljiljanu i suprugu Milku.

Na svečanom otvaranju čitaonice Naučnog odeljenja ujedno otvoren je poslednji Javni poziv za dodelu nagrade Fonda za najuspešnije studente, a svoje utiske o dosadašnjoj saradnji sa Fondom, osnivačem i bibliotekom izneli su i neki od dosadašnjih stipendista.

– Od 2007. do 2017. godine, Fond je isplatio, bez dana kašnjenja, preko tri miliona dinara na ime studentskih stipendija. Otvaranje čitaonice je da tako kažem, logički sled nakon svega što je čika Đura uradio za studente. Voleli bismo da u svakom gradu postoji barem jedan ovakav pojedninac koji nesebično ulaže u mlade ljude i ustanove kulture – rekla je Jelena Đorđević Perc, zadužena za odnose sa javnošću u Biblioteci.

M.Malbaški

Foto: Ivan Pančić

(Opširnije u štampanom izdanju)