OVDAŠNjI STRELCI PROTIVGRADNE ODBRANE TRAŽE OD NADLEŽNIH DA IM POMOGNU

Da naši gradski oci postupe kao vršački

Strelci protivgradne odbrane na teritoriji Grada Zrenjanina ni ove godine nemaju odgovor od gradske uprave da li mogu da računaju na njenu pomoć i podršku. U utorak, 7. juna, strelci su imali zdravstveni pregled u u organizaciji Radarskog centra Samoš, čiji predstavnici, na žalost, zvanično nisu mogli da govore za novine.
Za pet meseci koliko traje njihova služba i „dežurstvo”, odnosno odbrana od grada ratarskih kultura i objekata, strelci dobijaju naknadu koja iznosi ukupno 20 hiljada dinara. Mnogi od njih vele da te pare potroše samo na gorivo ili popravke vozila kojim obilaze teren. Zato i traže da se Zrenjanin ugleda na druge gradove u Banatu i pomogne im.
Kristina Kovač jedna je od dvoje strelaca u Zlatici. Ima porodicu, ne radi nigde, i kaže da će morati da nađe drugi posao jer od ovoga ne može da živi.
– Ranije je Zrenjanin dopunjavao naše honorare sa sedam hiljada dinara, potom je iznos smanjio na četiri hiljade, a sada uopšte ne pomaže. Da nam daju bar gorivo, ili nešto što bi nam pomoglo, da posao odbrane od grada ne radimo na svoju štetu – kaže Kristina Kovač.
Kada se desi kvar na stanici za protivgradnu odbranu ili neko razvali vrata i pokrade je, strelci štetu sami nadoknađuju.
– Osim u slučaju kada nestane lanser, a i to se događalo, to nam nadoknade iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ali katance, recimo, kupujemo sami – ispričala je za naš list Kristina.
Njen kolega iz Aradca, Janko Svetlik, strelac je protivgradne odbrane od 2000. godine, kada je jedinica osnovana, i naveo je da je najgore stanje u poslednje dve godine.
– Primaoci socijalne pomoći, koji ne rade ništa, dobijaju više novca od nas. Zanima me da li je poljoprivreda tako malo važna nadležnima u gradu da im nije važno da li ćemo raditi dobro svoj posao ili ne? Nećemo stati, tražićemo novac od gradonačelnika i zvaničnim putem – rekao je ovaj iskusni strelac protivgradne odbrane.
Do zaključenja ovog broja nismo dobili zvaničnu potvrdu, ali nezvanično su nam iz vršačke gradske uprave rekli da strelcima Vršac dotira honorare. Prema nezvaničnim informacijama, i Kikinda bi ove nedelje trebalo da potvrdi finansijsku podršku protivgradnoj odbrani. Prema rečima strelaca iz Žitišta, ta opština im je dala hiljadu dinara pomoći mesečno.
Na teritoriji Grada Zrenjanina postoje 22 stanice, u novobečejskoj opštini šest, a na teritoriji Opštine Žitište 35.
U okolini Sečnja ima deset protivgradnih stanica, ali sedam njih funkcioniše.

S. K.