OVE ZIME MLEKO PONOVO „ZAPENILO”, MINISTARSTVO USVOJILO DEO PREDLOGA FARMERA

Tržište „ključa” zbog uvoznog mleka

Kada se činilo da će se posle prošlogodišnjeg povišenja otkupne cene mleka situacija smiriti, dogodili su se ovih dana (ne)očekivani obrti. Nakon pojeftinjenja uvoznog mleka iz evropskih zemalja, mlekare su domaćim proizvođačima počele da nude manje novca za ovaj napitak. Otkupna cena domaćeg mleka počela je da pada od početka godine i do 20 dinara po litru kod pojedinih mlekara.
To je izazvalo revolt farmera. Prvo je reagovalo Udruženje proizvođača mleka iz Banata koje je sredinom prošle nedelje razgovaralo sa Jelenom Tanasković, ministarkom za poljoprivredu.

ČEKA SE STAV MLEKARA
– Postigli smo dogovor da u narednih tridesetak dana Ministarstvo ponudi konkretne mere oko proizvodnje mleka. U načelu su prihvaćeni naši predlozi za povećanje subvencija po muznoj kravi (sa 25.000 na 50.000 dinara), kao i to da mlekari koriste državno zemljište na 20 godina. Biće i konkretnih predloga oko cene otkupa posle razgovora sa mlekarama sa kojima sarađujemo – reči su Vukašina Baćine, predsednika pomenutog udruženja.
Samo dva dana kasnije stigla je šira reakcija farmera iz cele zemlje koji su se okupili ispred resornog ministarstva u Beogradu. U znak nezadovoljstva ukupnom strategijom u ovoj poljoprivrednoj grani prosipali su uvozno mleko po ulici. Stigli su i konkretni zahtevi: da se prekine uvoz mleka i omogući izvoz koji je bio zabranjen. Tražena je i garantovana otkupna cena od 80 dinara za litar, kao i povećanje subvencija po umatičenom grlu i premije sa 10 na 20 dinara.

Ministarka Tanasković se najpre sastala sa proizvođačima, a potom i sa predstavnicima mlekara.
– Cilj naše zemlje jeste povećanje stočnog fonda, unapređenje stočarske proizvodnje i zaštita domaćih farmera. Rast subvencija na 20 dinara po litru opteretilo bi godišnji poljoprivredni budžet za osam milijardi dinara. Od mlekara smo zatražili stav o cenovnoj politici, a izvoz mleka se neometano odvija od 1. februra – kaže se, između ostalog, u saopštenju za javnost resornog ministarstva. Inače, Uprava za agrarna plaćanja je u utorak saopštila da je završila sa isplatom premija za mleko za 2022. godinu, slanjem novca za četvrti kvartal.

OTKUPLJIVAČI NUDE MANJE PARA
U situaciju na terenu uputili su nas farmeri sa područja srednjeg Banata.
– „Mlekoprodukt” nam je snizio cenu mleka za četiri dinara za prošli mesec. Ovo smo očekivali jer su druge mlekare umanjile vrednost i za 10 dinara. Verujem da se taj trend neće nastaviti pošto se zbog prošlogodišnje suše stočari nalaze u teškoj situaciji – poručuje Branislav Bogdanov iz Tomaševca, kooperant zrenjaninske mlekare.
Slično je postupila i zrenjaninska mlekara „Belkino” koja posluje kao deo „BB trejda”.
– Mesečno isporučujem „Belkinu” oko 2.500 litara mleka i od 1. februara cena je niža za pet dinara, pa sada iznosi 70 dinara po litri. To je možda i današnja realnost, samo ispod te cene ne bi valjalo ići. Podržavam mere Ministarstva za uvećanje podsticaja za umatičena grla. To je pravi put da se poveća stočni fond. Na primer, ja u toku godine svu žensku telad ostavljam za prirast i buduće krave muzare, a lane je to bilo 75 mladih grla.

Dobri su i podsticaji oko dugoročnog zakupa zemljišta ako se ono iskoristi za uvećanje stočnog fonda, a ne u davanje zakupa i podzakupa, kakvi su mnogobrojni slučajevi. Nadam se većoj kontroli u korišćenju svih vidova državnih subvencija – navodi Jugoslav Tomić iz Stajićeva, najveći samostalni proizvođač mleka u ovom delu Banata.
Kada će se smiriti tržište mleka, odgovor je u ovom trenutku teško dati, utoliko pre što se „klizanje” cena u otkupu nije do sada primetilo po cenama mleka u trgovinama. One su nepromenjene i kreću se 120–140 dinara za litar. Nestašica od prošlogodišnjeg poskupljenja više nije bilo.
Na potezu je država koja, sigurno vodi računa i o tržištu mleka. Ostaje otvoreno pitanje o kvalitetu ovog napitka. Domaći proizvođači tvrde da je on iz uvoza nekontrolisan. Međutim, mlekare uvoz ostvaruju uz rigorozne veterinarske i druge državne mere. Sa druge strane, još uvek nemamo adekvatnu kontrolu domaćeg mleka zbog nepostojanja nacionalne laboratorije, o čijem se otvaranju govori godinama.
U celoj priči sigurno je to da domaći farmeri po cenama ne mogu konkurisati mleku iz uvoza pošto njihove kolege u Poljskoj, Mađarskoj ili Danskoj dobijaju značajne podsticaje iz EU. Zbog toga se u ovim zemljama mleko trenutno otkupljuje za 50–55 evrocenti za litar.

N. Božović

  • VELIKA KONKURENCIJA
    Na području srednjeg Banata desetak je značajnih otkupljivača mleka – „Imlek”, mlekare iz Šapca i Uba, „Laktalis”, „Mlekoprodukt”, „Belkino”, „Somboled”, Pančevačka mlekara.
    Mada mlekare javno ne iznose svoju otkupnu cenu, od 1. februara list „Zrenjanin” saznaje da se ona kreće od 70 do 80 dinara za veće proizvođače, a za manje od 50 do 60 dinara za litar.
    Pojedini otkupljivači su krajem prošle godine većim farmerima plaćali i 90 dinara za ovu količinu mleka.