PALATA PRAVDE: Pera Milankov oglašen krivim

Prvostepenom odlukom Višeg suda u Zrenjaninu Pera Milankov, predsednik Opštine Nova Crnja, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu dana i deset meseci, u procesu koji je vođen protiv njega i još 13 okrivljenih lica.

On je oglašen krivim za počinjenа dva krivična dela – primanje mita, za koje mu je utvrđena kazna od godinu dana zatvora, i zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, za koje je, takođe, osuđen na godinu dana zatvora, ali mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od godinu dana i 10 meseci. Ostalih 13 okrivljenih lica su, takođe, oglašeni krivim i izrečene su im kazne zatvora u rasponu od osam meseci do godinu dana. Neke od tih kazni su uslovne, a deo će biti izvršene u kućnim ulovima, uz elektronski nadzor.

Pored izrečene kazne zatvora, Milankovu se nalaže se i oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 2.755.000 dinara, kao i nameštaja u vrednosti od 400.000 dinara. Takođe, izrečena mu je i mera bezbednosti zabrane vršenja delatnosti u vezi sa raspolaganjem imovine Opštine Nova Crnja.

– Odbrana je nezadovoljna prvostepenom odlukom Višeg suda. Naš stav je da su dokazi koji su izvođeni tokom postupka ukazivali na to da nema dovoljno argumenata za osuđujuću presudu, međutim prsvostepni sud je to drugačije video. Ovo je sportski rečeno, prvo poluvreme, očekujemo pisanje žalbe i drugostepeni postupak pred Apelacionim sudom u Novom Sadu – istakao je Vićentije Darijević, jedan od branilaca Pere Milankova.

Pera Milankov je uhapšen oktobra 2012. godine, a u pritvoru je proveo godinu dana što će se uračunati u prvostepenu kaznu.

I.I.

Opširnije u štampanom izdanju