PESMU „OVO JE SRBIJA“ PEVA MLADOST SRBIJE I DIJASPORE: I folklorci KUD „Pionir“ raspevali otadžbinu

Predstavnici kulturno-umetničkih društava iz Srbije i srpske dijaspore, širom Evrope i sveta, snimili su na daljinu spot „Ovo je Srbija“. Zagrmelo je 195 glasova iz 41 folklornog udruženja i društva. Među njima su i Banaćani – pevači KUD „Pionir“ iz Zrenjanina.

Spot je postavljen danas, 18. maja. Autor je Nikola Grbić Grba, aranžman za pesmu „Ovo je Srbija“ uradio je Miloš Mutapčić, koji potpisuje i režiju, montažu, kao i dizajn zvuka, izvršni producent je Saša Bogunović, a grafički dizajneri Bojan Adamović i Emilija Đukić.

Naši folklorci su u ovoj pesmi u društvu devojaka i mladića iz KUD Batajnica, SKUD Oplenac iz Toronto – Kanada, Ansambla „Kolo“ – Beograda, Ansambl Venac” – Gračanica, SFDE Šumadija”, Milvoki – SAD, SC Bonirig” – Australija, Balkan etno orkestar, Sidnej – Australija, FG Oplenac” – Adelad, SKC Stevan Mokranjac, Beč Austrija, FG Ravna Gora”, Birmingem – Velika Britanija, SKUD Abrašević”, Pariz – Francuska, KUD Biseri”, Dransi – Francuska, CTKU Kosta Abrašević”, SFE Kolo”, Hamilton – Kanada, SKSK Sloga”, Štutgart – Nemačka, ANI Abrašević”, Cirih – Švajcarska, „Dukati i biseri“, Čikago – USA, „Masleša“, Banja Luka – Republika Srpska, „Taban“, Budimpešta – Mađarska, „Abrašević“, „Abrašević“, Katalonija – Španija, „Nikola Tesla“, Stokholm – Švedska……

Svima nam puno znači ovaj spot i što je baš KUD „Pionir“ izabran da se predstavi i na ovaj način – kaže za „Zrenjanin“ predsednik KUD GIK „Banat Pionir“ Radovan Moldovan Rača.

Prema rečima Moldovana, probe počinju samo za prvu postavu, a trebalo bi uskoro i mlađi folklorci, u zavisnosti od razvoja događaja i mera koje će biti naložene.

Spot možete da pogledate: https://youtu.be/keE5br_aThY

Branka Jajić

foto: arhiva