„PESNIČKA ŠTAFETA”: Igoru Kolaru u čast – „Veliki lepi balon”, pesnički vatromet

Tradicionalna manifestacija posvećena podsticaju učenika da čitaju poeziju, ali i da pišu pesme, „Pesnička štafeta“, Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, počela je u ponedeljak, 17. aprila i potrajaće do sledećeg petka, 27. aprila. Ovogodišnja, 44. pesnička manifestacija svojevrstan je omaž prijatelju zrenjaninske Biblioteke, književniku Igoru Kolarovu (1973-2017) koji je bio dva puta gostujući pesnik na „Pesničkoj štafeti“.

– Igoru u čast, pet stvaralaca za decu i mlade ove godine vodiće manifestaciju. „Pesnička štafeta“ predvođena bibliotekarima i piscima, posetiće prema rasporedu, 60 škola srednjeg Banata i Opštine Titel – kaže za „Zrenjanin” Jelena Đorđević Perc, zadužena u zrenjaninskoj Biblioteci za odnose s javnošću. – Više od 10.000 dece pratiće manifestaciju, a oko 3.000 mladih predstaviće se stihovima i konkurisati za nagrade.
Kao i svih prethodnih godina, i ovogodišnju „Pesničku štafetu” prati knjiga u izdanju zrenjaninske Biblioteke.

– Ovo je jedinstvena knjiga, u odnosu na sve do sada objavljene u okivru edicije „Književnost za decu i omladinu“ – objašnjava Jelena Đorđević Perc. – Knjiga „Veliki lepi balon“ sadrži tekstove Igora Kolarova, kao i stvaralaca koji će biti gostujući voditelji manifestacije: Jasminke Petrović, Uroša Petrovića, Dušana Pop Đurđeva, Branka Stevanovića i Dejana Aleksića. Knjigu su ilustrovali Dobrosav Bob Živković, Ana Petrović, Kosta Milovanović, Mladen Anđelković, Tihomir Čelanović i Aleksa Gajić.
Pesnički karavan je prvog dana manifestacije predvodio Uroš Petrović, koji je bio gost učenika i nastavnika osnovnih škola „Đura Jakšić” u Perlezu, „Stevan Knićanin” u Knićaninu, „Svetozar Miletić” u Titelu i Vilovu i istoimenih škola u Loku i Gardinovcima i „Servo Mihajlj”, u Mužlji, gde je zasadio sadnicu u Parku prijateljstva.

Juče je domaćin „Pesničke štafete“ bio je Dušan Pop Đurđev, koji se družio sa učenicima osnovnih škola „Slavko Rodić” u Lazarevu, „Petar Kočić” u Banatskom Despotovcu, „Ivo Lola Ribar” u Sutjesci, „Slavko Rodić” u Krajišniku, „Stevan Aleksić” u Jaši Tomiću i „Aleksa Šantić” u Sečnju.
Jasminka Petrović je danas voditeljka „Pesničke štafete” u osnovnim školama „Jovan Dučić”, u Kleku, „Aleksa Šantić” u Ravnom Topolovcu, „Đorđe Kožbuh” u Torku, „Đura Jakšić” u Međi, „Miloš Crnjanski” u Srpskom Itebeju i „Sveti Sava” u Žitištu.

B. Jajić
Foto GNB „Žarko Zrenjanin”


Opširnije u štampšanom izdanju

44 Pesnicka stafeta