PETAR ILIĆ, BIVŠI EKOLOŠKI INSPEKTOR, O „SLUČAJU PREKON”

Zabrana doneta zbog velikog pritiska građana

Sud jeste pravi način rešavanja višedecenijskog problema smrada koji potiče od prerade životinjskih ostataka, smatra i danas Petar Ilić, bivši gradski inspektor životne sredine, koji je pre četiri godine podneo prijavu za privredni prestup protiv „Prekona”. Nakon toga je počelo suđenje u Privrednom sudu, koje posle dve ukinute kaznene presude – traje i danas. Ilić je poznat i kao jedan od prvih ljudi iz srednjeg Banata koji je dobio status uzbunjivača javnosti od Agencije za borbu protiv korupcije, zato što je, radeći u Gradskoj upravi, pre desetak godina, prijavio zloupotrebe oko korišćenja službenih vozila. Redovno prati dešavanja u „slučaju Prekon”, a pomenuto suđenje smatra epohalnim za naš grad.
– Prvi i najvažniji razlog je to što je ugroženo zdravlje građana Zrenjanina kao nikada do sada zbog neprijatnih mirisa koji iz filtera, a delom i mimo njih, otiču u atmosferu. Drugi razlog je što se podnošenjem prijave počinje rešavati pitanje smrada prvi put na adekvatan način, na sudskoj instanci. Jedini sam ovom prijavom uspeo da pomerim višedecenijski problem sa mrtve tačke.

Odeljenje inspekcija je donelo privremenu zabranu „obavljanja tehnološkog procesa prečišćavanja otpadnih gasova” „Prekonu”, pozvavši se na Zakon o zaštiti životne sredine. Kako vam se čini ova odluka i zašto je doneta baš sada?
– Mislim da je odluka pravno neodrživa, a doneta je zbog velikog pritiska građana na rešavanje problema smrada. Postoje daleko suptilniji načini rešavanja toga, a što je zadatak Skupštine grada Zrenjanina i Gradske uprave.

Kako vam izgleda aktuelni talas aktivizma građana?
– Protesti Udruženja „Stop kafileriji” su za pohvalu i imaju moju punu podršku. Izdvajaju se od ranijih, jer nikada nisu bili masovniji, energičniji, organizovaniji, a i građani odlučniji da idu do kraja.

Kako biste ocenili postupanje Grada „u slučaju Prekon” – nakon nekoliko nedelja tišine, najavljeno je izmeštanje pogona, zatim je inspekcija donela privemeno rešenje?
– Mislim da je sve ovo jedna lepa zabava za naivne građane. Oni koji su doveli Petra Matijevića u Zrenjanin i sa njim pregovarali oko preuzimanja „Prekona”, dugo su ćutali, a sada su se setili da nešto treba da urade upravo zbog građanskog aktivizma i agilnosti sredstava javnog informisanja na rešavanju ovog problema. Kao da njima ovaj višedecenijski smard nije smetao. Da li je u pitanju interes ili nedostatak čula mirisa…

Na suđenju je rečeno da je određena oprema za eliminisanje mirisa ugrađena u pogon. Međutim, očigledno da smrad nije u potpunosti eliminisan. Da li je to toliko velika investicija, čak i za vlasnika Petra Matijevića? Osim podnošenja krivične prijave zbog pisma građana, on se nije oglašavao povodom aktuelnih dešavanja?
– Izjava direktora „Prekona” me ne inetresuje. Bitno je da u proizvodnji „Prekona” ne sme ništa da smrdi, niti da se oseća van kruga postrojenja. Kada prerada konfiskata bude takva da može da se ruča u njemu, onda možemo reći da je proizvodnja bezbedna po zdravlje građana Zrenjanina. Ako je kompanija Petra Matijevića među najuspešnijim u Srbiji (a jeste), čudi me da on do sada nije sagradio novu kafileriju po svim evropskim standardima. To bi bila mala investicija za njega, a jako velika za građane Zrenjanina.

Čini se da se na kraju sve svodi na to da zakoni naše države ne regulišu merenje neprijatnih mirisa, niti postoji način da se to uradi?
– Zakon o zaštiti vazduha reguliše postojanje i način merenja neprijatnih mirisa, dozvoljenu količinu neprijatnih mirisa, sertifikovane i ovlašćene institute i mnogo toga. Međutim, ima dosta problema u praksi prilikom merenja na relaciji operater – institut – Ministarstvo – inspekcija. Ne postoji želja da se sve navedeno poštuje, jer kao i u svakoj oblasti, i ovde nekome tako odgovara. Milana Maričić

Milana Maričić