PIJAČNA PONUDA PRATI TREND RASTA CENA NA TRŽIŠTU

Vrednuju se domaći proizvodi

Dolaskom septembra ponuda na pijaci iz nedelje u nedelju daje znake da se jesen približava. Sveže povrće i voće su i dalje tu, a padom temperature, umesto osvežavajućih salata, đakonije sa tezgi inspirišu na pripremu toplih jela.
Kvalitetu voća i povrća ove sezone loše je pogodovala suša tokom jula i avgusta. Pored slabog roda činjenica da proizvodi brzo propadaju uticala je na povećanje cena, kažu proizvođači koji rod plasiraju na velikoj pijaci.

BOGATE JESENJE TEZGE
– Kupci nas često kritikuju, ali zaboravljaju koliko truda i rada mali proizvođači ulažu u uzgajanje povrća. Iako nas ima puno, sa jedne strane ne možemo da proizvedemo dovoljne količine. Sa druge strane, kupci često odustanu od kupovine kada ponudimo nešto što nije domaća proizvodnja – objašnjavaju povrtari.
Prvi znak da je jesen blizu sa tezgi šalju crvene paprike, za koje je potrebno odvojiti i do 150 dinara za kilogram. Sugrađani koje smo na pijaci sreli očekuju da će, kada dođe vreme za pripremu zimnice, ova namirnica biti povoljnija. Najveća ušteda može se ostvariti kupovinom „na džak”. U tom slučaju za baburu će biti potrebno da izdvoje 80 dinara, dok crvena paprika drži cenu od 100 dinara po kilogramu.
U zavisnosti od kvaliteta, za kilogram paradajza na početku sezone bilo je potrebno od 130 pa čak do 220 dinara za kilogram. Sada je ona pala na od 80 do 100 dinara. Da tikvica uskoro neće biti može se videti po slaboj ponudi, ali i po ceni koja je u odnosu na jun sa 50 skočila na 150 dinara za kilogram.
Istu cenu kao i prošle godine drži crni luk, koji se može pazariti za 30 do 50 dinara, krompir za 60, a veza za supu staje 50 dinara.
U ponudi voća najzastupljeniji su slatki proizvodi jeseni – grožđe i šljive. Bilo da je crno ili belo, cena grožđa je 150 dinara za kilogram, dok je za šljive potrebno izdvojiti 80 dinara.
Prema mišljenju sugrađanke koju smo sreli na pijaci, skok cena primetan je na svakom koraku. Zbog toga je, kaže, logično da će one biti više i na tržnici.
– Naravno da će i proizvođači podići cene. Kada kupujete voće ili povrće, pogledajte samo ruke prodavaca, one nam pokazuju težak rad koji stoji iza proizvodnje. Ako mogu da dam 150 dinara za litru benzina, neće mi biti žao da toliko platim i kilogram voća – kaže Zrenjaninka.

TREBA UDRUŽITI MALA GAZDINSTVA
Loši vremenski uslovi prodavci navode kao jedan od važnih faktora koji utiču na cene na pijacama.
Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS), smatra da su skokovi i padovi cena povrća posledica nedovoljno dobrog planiranja u poljoprivredi, prenosi RTS.
Malinović objašnjava da nemamo velike proizvođače (uglavnom je reč o malim gazdinstvima) i ističe da bi trebalo osnivati kooperacije, bolje komunicirati, planirati, da bi cene bile stabilne.
– Pre dva meseca bio je pik sezone, ponuda je bila prevelika, pa je cena povrća bila niska. Sada je ona manja zbog toga što je sezona na zalasku, a imamo i veće zahteve od stranih potrošača – naveo je Malinović za RTS.
Prema njegovim rečima, tržište u Srbiji je otvoreno pa postoji konkurencija i iz drugih zemalja. Iz tog razloga, naglašava, pijace moraju postati deo agrarne politike.
– Nažalost, danas imamo situaciju da su na pijaci većinom nakupci, zato je razlika između kvantaša i zelenih pijaca, ili primarnog proizvođača i pijace, velika. U lancu snabdevanja mora da postoji zarada za svakog i to bi dugoročno moglo da se menja – zaključuje sekretar Udruženja za trgovinu PKS.

  • POSKUPELO I MESO
    Pre mesec dana skočila je i cena pilećeg mesa, kažu prodavci na zrenjaninskoj pijaci. Prema njihovim rečima, na loše uslove za odgoj živine uticale su velike vrućine usled kojih je stradao veliki broj pilića. Takođe, porasla je cena kukuruza i soje, što se odrazilo na troškove proizvodnje.
    U odnosu na prošlu godinu, cena batkova i belog mesa otišla je za 100 dinara naviše. Trenutno je za kilogram batkova potrebno izdvojiti 400 dinara, a za belo meso 450. Cenu od oko 300 dinara drže pilići ucelo i krila, a za rolovanu piletinu kupci treba da izdvoje 700 dinara (100 dinara više nego pre godinu dana).

J. Šormaz