PLAVI ENERGENT STIŽE U KNIĆANIN, TARAŠ, BELO BLATO, PERLEZ I ČENTU

Počinje novi talas gasifikacije

Ni najmanji investitor neće doći u mesto koje nije gasifikovano, poručio gradonačelnik. Građani Knićanina imaju priliku da priključak obezbede po pet puta nižoj ceni ukoliko se za to odluče tokom radova na polaganju cevi

Gasifikacijom Knićanina, Grad Zrenjanin, „Srbijagas” i izvođač radova „Bobar Beška” počinju radove na uvođenju ovog energenta na područje većeg broja sela koja su iskazala potrebu za gasom, a pune tri decenije nisu imala prilike da ga dobiju – istakao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, iznevši svoje utiske posle obilaska radova na polaganju polietilenskih cevi za gas u Knićaninu, u ponedeljak u podne.
– Na gasifikaciju Knićanina, koja će trajati oko tri meseca, nadovezuje se postavljanje gasovodnih cevi u Tarašu i Belom Blatu, a zatim tokom jeseni – u Perlezu i Čenti. Pozivam građane ovih sela da se opredele za nabavku i ugradnju priključaka već tokom polaganja ulične mreže. Kako saznajem od ljudi iz NIS-a i firme koja izvodi radove, plaćanjem oko 20 hiljada dinara proći će pet puta jeftinije nego ako se za to odluče kasnije. Pored prednosti koje pruža grejanje na gas, argument je i to što nijedan, pa i najmanji investitor neće da dođe ako nema na raspolaganju prirodni gas kao energent. Koliko je posao ozbiljan, vidi se po tome što se planira polaganje oko 300 kilometara gasnih cevi – naglasio je gradonačelnik.
Kako ocenjuju predsednik Saveta Mesne zajednice Srđan Mitić i sekretar MZ Srbislav Stojković, najmanje polovina domaćinstava se već izjasnila za priključenje na gasnu mrežu niskog pritiska.
Samo u Knićaninu biće položen 21 kilometar gasnih cevi i biće podignuta merno-regulaciona stanica. Gas će strujati iz pravca Zrenjanina, preko najbližeg gasifikovanog sela – Stajićeva.
Ukupna vrednost radova i opreme koja se ugrađuje u ovaj talas gasifikacije mesta na području Grada Zrenjanina, premašuje 14 miliona evra. Sredstva su obezbedili izvođač radova i poslovne banke, u saradnji sa Gradom Zrenjaninom. Nenad Bobar, direktor „Bobar Beška”, procenjuje da će se investicija isplatiti za desetak godina.

  • U KNIĆANINU SE GRADI CRKVA
    U pratnji seoskog paroha, jereja Petra Šljokića, kao i aktivista Mesne zajednice, gradonačelnik je posetio i pravoslavni hram u Knićaninu, posvećen silasku Svetog duha na apostole, čija finalizacija ubrzano napreduje. Ova crkva gradi se uz pomoć Graske uprave koja je obezbedila novac i za kupovinu placa.

M. Stojin