PLIVAČI IZ MALOG „USKOČILI” U VELIKI BAZEN, PA RUŠILI REKORDE

Medalje najlepši novogodišnji ukrasi

Posle blizu godinu i po takmičari Proletera su na prvenstvu Srbije za sve kategorije, koje je održano u Beogradu od 17. do 20. decembra, plivali u 50-metarskom bazenu. Ali, to što treniraju u malom bazenu (25 m) nije ih omelo da kraj sezone ukrase sa 15 državnih rekorda i da u Zrenjanin donesu 31 odličje. Osim toga, Marko Vujin je na 50 m kraul isplivao normu i obezbedio učešće na juniorskoj Balkanijadi koja je na programu naredne godine.


– Naši takmičari su se izuzetno dobro snašli na ovom šampionatu, ponosni smo na njihove rezultate. Mladi plivači pokazali su se kao dostojni naslednici trofejne generacije i sačuvali su Proleteru mesto u plivačkoj eliti Srbiji. U Beogradu su se nadmetali predstavnici 48 klubova, a naši kadeti i juniori ekipno su četvrti. Seniori su peti, a nastupili su bez Nikole Aćina koji je u SAD. On je prošle nedelje 50 m kraul isplivao za 22,70 sekundi, što je odličan rezultat – ističe trener Dragan Jocić.
Veoma zapažen bio je Ognjen Kovačević koji je u disciplini 50 m leđno, za uzrast do 15 i do 16 godina, u istom danu četiri puta oborio rekord Srbije (22,98), da bi dan posle toga još jednom popravio taj rezultat (26,77). Ognjen je rekord postavio i u disciplini 100 m leđno (59,75) za plivače do 15 godina. Mladi Justin Cvetkov je najbolje vreme u državi za dečake do 13 godina isplivao na 50, 100 i 200 m kraul, kao i na 50 m delfin.


Vreme Viktorije Trankulov na 100 m kraul za devojčice do 12 godina (1:02.63) je novi rekord Srbije, kao i rezultat kadetske štafete 4 puta 50 m kraul za uzrast do 14 godina (Justin Cvetkov, Danilo Kovačević, Sara Vojnov i Ana Marić). Osim pomenutih, medaljama su se okitili Bogdan Kovačević, Nikola Marić, Lena Stoiljkovski, Enja Katnić, Aleksandar Lilić, Lara Lilić.
U takmičarskom pogonu Proletera je sada blizu 100 plivačica i plivača, a sa njima, osim trenera Jocića, rade i Milorad Radišić (šef stručnog štaba), Ivana Borić i Nikola Gogić. Klub organizuje i školu plivanja iz koje se, godinama unazad, regrutuju budući šampioni.

  • SEZONA BEZ MNOGO TAKMIČENJA
    Mitingom „Deda Mraz” u subotu će biti završena ovogodišnja plivačka sezona koju je, kao i sve ostalo, bitno poremetila korona.
    – Nastupili smo na samo četiri takmičenja, a u normalnim okolnostima u jednoj sezoni učestvujemo na oko 50 domaćih i inostranih šampionata i mitinga. Plivači Proletera će se za narednu sezonu pripremati u Zrenjaninu, a u januaru planiramo i pripreme u velikom bazenu, verovatno ćemo otići u Kragujevac ili Niš – rekao je Jocić.

B. Mandić