POČELA ŠKOLSKA GODINA NA FAKULTETIMA I VIŠIM ŠKOLAMA

Studiranje pod maskama

Situacija u vezi sa merama zdravstvene zaštite zbog korona virusa, uslovila je i drukčiji početak školske godine na fakultetima i visokim školama. Tako je u Zrenjaninu, 1. oktobra, na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin” i Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija, svečani prijem brucoša bio po grupama, a maske su bile obavezne.

SVEČANOST ZA BRUCOŠE
Posle himne „Gaudeamus”, studentima prve godine osnovnih akademskih studija – a njih je 273, Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” obratila se dekan, prof. dr Dragica Radosav. Ona im je poželela da, i u ovako posebnim uslovima, budu dobri studenti, i zahvalila im se na poverenju što su upisali upravo ovaj fakultetet koji postoji 46 godina.
Svečanosti su prisustvovali i prodekani dr Sanja Stanisavljev, dr Ljiljana Radovanović i dr Višnja Mihajlović, šefovi katedri, student prodekan Dragan Lazić i predsednik Studentskog parlamenta Lazar Stojanović.
Branslava Radin iz Tomaševca je upisala informacione tehnologije – softversko inženjerstvo. Kaže da je to bila njena želja i srećna je što joj se ostvarila, a uslovi studiranja u novim okolnostima je ne plaše jer će od prvog dana biti redovna na predavanjima i predano učiti.
Nastava za studente prvih godina realizuje se kompletno na Fakultetu (predavanja i vežbe), dokle god je to moguće, od 5. oktobra prema rasporedu časova.
– Nastava za studente viših godina realizovaće se kombinovano. Vežbe će biti na Fakultetu od 12. oktobra, prema rasporedu časova, dok će se predavanja održavati putem odabrane platforme. Takođe, biće organizovane konsultacije – rekla nam je dr Radosav.
Svečano je bilo i na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija, gde je održan prijem za 125 sudenata osnovnih strukovnih studija . Zbog epidemioloških mera, prijem je bio po grupama, odosno studijskim programima, u amfiteatru i učionicama. Svečanom prijemu 61. generacije studenata su prisustvovali pomoćnici dr Miodrag Kovačević i dr Lazo Marjanović kao i profesori.

STUDIRANjE UZ POŠTOVANjE MERA
Kako je istakao dr Mile Lovre, direktor Visoke tehničke škole, ova generacija studenata školovanje počinje u posebnim uslovima, zbog sprečavanja širenja kovida 19.
– Nastava u ovoj školi, koja je iznedrila blizu 10.000 strukovnih inženjera različitih profila, biće usaglašavana sa aktuelnom situacijom i odlukama nadležnog ministarstva. Studenti neće ostati uskraćeni za znanje, ni teoriju, niti praksu. Maske su prilikom boravka u Školi obavezne – istakao je Lovre.
Nemanja Živanov iz Zrenjanina upisao je studijski program – inženjer za zaštitu životne sredine. To je oblast koja ga interesuje. Takođe smatra da će po završetku školovanja moći i da se zaposli.
Upis na master studije je do 15. oktobra.

  • U STUDENTSKOM DOMU 48 BRUCOŠA
    Posle obavljenog lekarskog pregleda i testiranja na kovid 19, novi stanari su u svojim sobama, u Studentskom domu „Mihajlo Predić – dr Miša”. Njih je trenutno 48. U Domu su obezbeđene sve propisane mere bezbedosti i zaštite, uz obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i merenje temperatue.
    Konkurs za studente starijih godina je u toku.

M. Bečejac