POČEO „BAL U ELEMIRU-SREMČEVI DANI“: Druženje uz poeziju, humor, pesme…

Tradicionalna manifestacija „Bal u Elemiru- Sremčevi dani“, 12. po redu, počeli su juče književnom večeri, na kojoj je, najpre, predstavljena knjiga poezije „Loža“, pesnika Simona Grabovca.

Književno veče otvorio je zrenjaninski glumac Jovica Jašin, a zatim je

novosadski glumac Lazar Jovanov predstavio autora dela i nekoliko njegovih pesama. O književnom delu govorili su Radovan Vlahović, pisac i osnivač Banatskog kulturnog centra koji u saradnji sa MZ Elemir organizuje „Sremčeve dane“, književnici Goran Ibrajter, jedan od osnivača ove manifestacije, i Franjo Petrinović, koje je predstavila Senka Vlahović.

20170623 elemir sremcevi dani (9)

– Drago mi je da sam ponovo u Elemiru nakon deset godina. Raduje me što ovde imam promociju, a još više me raduje što uspevate da održavate manifestaciju i književni konkurs, što podržavate mlade stvaraoce koji nastoje da budu ono što su bili naši klasici – napomenuo je Simon Grabovac, koji je publici predstavio dve svoje pesme iz „Lože“.

Književni deo večeri završen je dodelom plaketa autorima nagrađenih radova na književnom konkursu “Bal u Elemiru”. Jednoglasnom odlukom žirija (u čijem sastavu su bili pisci Uglješa Šajtinac, Siniša Tešin i Jelena Blanuša) prva nagrada pripala je pesnikinji Moniki Herceg iz Hrvatske, za ciklus pesama „Andromedej iz susjedstva“, koja iz opravdanih razloga nije prisustvala proglašenju pobednika. Drugu nagradu dobio je Dimitrije Bukvić, novinar u „Politici“ za priču „In memoriam“, dok je treća nagrada pripala studentkinji književnosti Jeleni Marinkov, iz Kikinde.

20170623 elemir sremcevi dani (10)

 

Uglješa Šajtinac, predsednik žirija, napomenuo je da ga raduje činjenica da se ove godine vratio broj kjiževnih radova, kakav je bio ranijih godina: blizu 150 imena poslalo je svoje radove na konkurs.

– Ovo je važan konkurs i po trajnosti, renomeu žirija i učestalosti radova tako da je nagrada veoma značajna za svakog pisca, posebno mlađeg – rekao je Dimitrije Bukvić. – Nisam očekivao nagradu, ali sam joj se svakako nadao. Ovo je za mene potvrda da sam uspeo da, u okviru jednog preciziranog žanra, komuniciram sa žirijem putem svog teksta.

Trećenagrađena učesnica, Jelena Marinkov, se na konkurs prijavila jer je tema, koja uključuje humoristično-satirične tonove, za nju intrigantna. Kako je rekla, iako nagradu nije očekivala, potajno joj se nadala i smatra da bi trebalo da bude više ovakvih konkursa.

20170623 elemir sremcevi dani (13)

Predstavnice Udruženja žena „Elemir“ i „Tradicija“ su za posetioce pripremile slane i slatke specijalitete i razne heklane rukotvorine, postavljeni na štandu ispred zgrade MZ Elemir. S obzirom da je kiša omela program, svečano otvaranje manifestacije i maskenbal koji su priredili đaci OŠ „Svetozar Marković Toza“ nisu počeli na vreme, ali to nije omelo Elemirce da uživaju u atmosferi koju je kasnije zagrejao „Lexington bend“.

Danas, 24. juna, program počinje kolonijom karikature u 16 časova, sledi predstavljanje karikaturista, zatim priča o filmu „Banatski razbojnici“, nastup KUD „Mladost“, a ljubitelje starogradske muzike očekuje koncert tamburaškog orkestra „Melem“.

 

I.I.

Foto: Z. Dedić

20170623 elemir sremcevi dani (5) 20170623 elemir sremcevi dani (4)-1 20170623 elemir sremcevi dani (1)-1