POČETAK RADOVA NA DRŽAVNOM PUTU KROZ GRAD, REKONSTRUISAĆE SE PO FAZAMA

Teret tranzita preuzele gradske saobraćajnice

Deo ulice Nikole Pašića od ponedeljka je zatvoren za saobraćaj kako bi se izvela prva faza radova na pojačanom održavanju. U narednih mesec dana na ovoj deonici zameniće se asfaltni sloj, ojačati kolovoz, sanirati šahtovi, rekonstruisati rasveta na raskrsnicama, šest autobuskih stajališta i dva parking prostora uz trasu. Projekat obuhvata radove na 8,7 kilometara dugom potezu državnog puta od Žitnog trga do Ečke, odnosno ukrštanja sa putevima za Lukićevo i Orlovat, prenosi sajt Grada.

BEZ ZADRŽAVANJA NA ALTERNATIVNIM PRAVCIMA
Kako je ranije najavljeno, posebna pažnja usmerena je na bezbednost saobraćaja i postavljanje privremene signalizacije.
Na prilazu ulici pod rekonstrukcijom sa Bulevara Milutina Milankovića (magistrala) središnja traka je zatvorena, uverili smo se na terenu. Iz ovog pravca vozači mogu skrenuti u ulicu Đurđa Smederevca (levo) ili u ulicu Vojvode Petra Bojovića (desno). Ukoliko se odluče da pođu Miletićevom primetiće da je na ulazu iz ovog pravca zatvorena unutrašnja traka, što je takođe obeleženo adekvatnom signalizacijom. Ne formiraju se duge kolone vozila, pa se saobraćaj odvija neometano iz svih pravaca.
Prema rečima sugrađanina koji je prolazio vozilom ovim delom grada, iz smera od autobuske stanice (Beogradska ulica) primetan je veći broj teretnih vozila koji koriste alternativni pravac kroz Birčaninovu i Banatsku ulicu.

– Svaki dan se vraćam ovuda sa posla. Gužva nije velika, ali sam primetio veći broj kamiona i teretnih vozila. Živim na Gradnulici, čekali smo da se završi obilaznica kako bi se smanjio intenzitet saobraćaja kroz ovaj deo grada, a sada su ulica 6. maja i Prvomajska još više opterećene – kaže naš sagovornik.
Kako saznajemo u razgovoru sa zrenjaninskim taksistima, zatvaranje jedne od najprometnijih ulica u gradu nije uticalo na efikasnost usluge. Bez problema koriste se drugi pravci, najčešće ulica Koče Kolarova. Na putu nema gužve, ističu oni.

PLANIRA SE PROŠIRENJE KOLOVOZA
Radovi na potezu od Žitnog trga do Ečke će se izvoditi u fazama. Planirani rok za završetak prvih deonica, čija je dužina 570 metara, je 2. april.
Druga deonica obuhvata radove od Novog groblja do ulaza u industrijsku zonu „Jugoistok”, u dužini od 595 metara. Saobraćaj će se tada preusmeriti od raskrsnice Beogradske ka ulici Šećeranski put i Pančevačkoj, odakle će se ponovo vratiti na trasu državnog puta, na raskrsnici u blizini Auto-centra „Ćirkom”, najavljuju iz Javnog preduzeća (JP) „Putevi Srbije”.
U narednim etapama planira se proširenje nasipa oko nadvožnjaka kod autobuske stanice, kao i kolovoza van grada na standard državnog puta I-B reda od 7,2 metra. Izvođač radova je kompanija „Štrabag”(Strabag) iz Beograda.
U cilju što boljeg informisanja i razumevanja na terenu tokom izvođenja radova, čelnici Grada i „Štrabaga” održali su sastanak sa predstavnicima Policijske uprave, taksi udruženja i preduzetnika koji imaju poslovne objekte i lokale duž deonice na kojoj počinju radovi.
Interes izvođača radova je bezbednost i sigurnost radnika i sugrađana. Iz tog razloga apeluju da se, koliko je to moguće, za pristup objektima koriste poprečne ulice i trotoari do uspostavljanja redovnog režima saobraćaja, istaknuto je na sastanku.Podsetimo, krajem prošle godine gradonačelnik Simo Salapura sastao se sa predstavnicima „Štrabaga”. Tom prilikom prezentovani su detalji projekta i ukazano na njegove karakteristike i specifičnosti. U skladu sa pripremama, postavljene su informativne table na početku i na kraju deonice.
U pitanju je investicija vredna 614 miliona dinara. Deo sredstava obezbeđen je na osnovu zajma od Evropske investicione banke za troškove Projekta rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja. Investitor je JP „Putevi Srbije”. Nabavka je sprovedena kroz postupak nacionalnog javnog nadmetanja za dodelu ugovora, prema smernicama Evropske investicione banke. Ugovor će zajednički finansirati banka i Republika Srbija, preneo je sajt Grada.

J. Šormaz

  • OTVORENI ZA PROBLEME GRAĐANA
    Radi bolje komunikacije s građanima o navedenim i budućim radovima, kompanija „Štrabag” otvorila je kancelariju u Zrenjaninu, u Ulici Mađarske komune 34 (Mužlja). Tokom radova, građanima će biti omogućeno da kontaktiraju kancelariju u vezi sa bilo kakvim problemima koji se jave na terenu, prenosi gradski sajt.
  • BESPLATAN PARKING ZA STANARE
    Za vreme izvođenja radova na trasi državnog puta Grad će omogućiti stanarima i licima koja imaju poslovne prostore u ulici Nikole Pašića besplatno parkiranje na parkingu na Žitnom trgu.
    Kako bi dobili neophodne dozvole za korišćenje parkinga, potrebno je da se lično obrate Odseku za saobraćaj Gradske uprave i kao dokaz prilože očitanu ili fotokopiju lične karte.
    Dostavnim vozilima na potezu od Žitnog trga do Birčaninove ulice biće omogućen pristup od 18 do 6 časova. Pravni subjekti prethodno moraju da se najave izvođaču i dobiju odobrenje ukoliko bude uslova na terenu. Broj telefona kontakt osobe za najavu dostavnih vozila je 060/861 84 54.