POČETAK ŠKOLSKE GODINE – OBRATITE PAŽNjU NA BEZBEDNOST DECE U SAOBRAĆAJU!

Odgovornost je uvek na strani starijih!

Kraj školskog raspusta i polazak nove generacije đaka prvaka, uvek je skopčano sa brigom za njihovu sigurnost na putu od kuće do škole, to je veliki izazov za sve – za saobraćajnu policiju, škole, roditelje. Zato pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu pripremaju niz aktivnosti kako bi unapredili bezbednost učenika, prosvetnih radnika i škola. Radiće i edukaciju učenika o različitim aspektima bezbednosne samozaštite, razvoju prevencije, komunikacije policije sa učenicima i odgovornim licima u školama.
– Poseban akcenat stavljen je na nastavak realizacije akcije „Škole bez droge i nasilja” u cilju pronalaska lica koja prodaju, uživaju ili omogućavaju uživanje opojnih droga u školama i njihovoj blizini. Kroz realizaciju projekta „Bezbedno detinjstvo-razvoj bezbednosne kulture mladih” biće održano predavanje učenicima petog razreda osnovnih škola o vršnjačkom nasilju, bezbednosti saobraćaja, alkoholizmu i narkomaniji – kažu nadležni u Policijskoj upravi.
S obzirom na početak školske godine, povećava se ugroženost dece u saobraćaju, te će saobraćajna policija pojačati aktivnosti na saobraćajnicama u zonama osnovnih i srednjih škola. Prema rečima nadležnih organa, svakodnevno će kontrolisati i regulisati saobraćaj na raskrsnicama i pešačkim prelazima u blizini škola, kao i na mestima koja učenici prelaze prilikom odlaska u školu i povratka kući. Posebnu pažnju posvetiće poštovanju svetlosnih saobraćajnih znakova i obavezama vozača prema pešacima, uz preduzimanje svih zakonom propisanih mera prema vozačima koji ne poštuju saobraćajne propise. Saobraćajni policajci održaće predavanja učenicima osnovnih škola, a posebno đacima prvacima, na temu „Bezbedno učešće u saobraćaju” i nastaviće praksu pregledanja i kontrole autobusa namenjenog za prevoz đaka, kao i kontrole psihofizičkog stanja vozača ovih autobusa.
– Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da se na saobraćajnicama u zonama škola kreću pažljivo i oprezno, uz poštovanje postavljene vertikalne signalizacije. Policija skreće pažnju roditeljima i prosvetnim radnicima da svakodnevno ukazuju na negativna ponašanja dece u saobraćaju, jer je odgovornost za ponašanje dece uvek na strani starijih – savetuju u Policijskoj upravi i dodaju: – Od izuzetne je važnosti da se roditelji pridržavaju svih pravila saobraćaja, naročito kada je reč o parkiranju vozila u neposrednoj blizini škole, ispred ulaza u školu ili dvorišta, na pešačkim prelazima i slično. Ako se o tome ne povede računa, stvara se nepotrebna gužva i povećava ugroženost dece, koja u velikoj meri nisu svesna opasnosti koja može nastati ukoliko nisu dovoljno uočljiva i ukoliko ih drugi vozači ne uoče na vreme.
Direktor Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš” Miroslav Brnjoš kaže za list „Zrenjanin”, da dežurni nastavnici i osoblje škole vode računa o bezbednosti dece. Kako navodi, trebalo bi i privatno obezbeđenje da angažuju, koje su do sada finansirali roditelji učenika, jer je sigurnost dece na prvom mestu.
– Nažalost, školskog policajca nemamo, zbog nedovoljnog kadra u njihovoj službi, ali imamo odličnu saradnju sa Policijskim odeljenjem na Bagljašu. Naša škola učestvuje u aktivnostima, kao što je projekat „Škola bez nasilja”, a u okviru fondacije „Tijana Jurić” održana su dva predavanja roditeljima i učenicima o zaštiti dece na internetu, decu učimo i rodnoj ravnopravnosti i trudimo se da deca razvijaju svest o raznim opasnostima koja mogu da ih zadese u školi i van nje – ističe direktor pomenute škole.

POMAŽE I KOMUNALNA POLICIJA
Načelnik Komunalne policije Igor Virijević kaže da se i pripadnici Komunalne policije trude da pospeše bezbednost dece, tako što kontrolišu saobraćajnice na prilazima škola. Prema njegovim rečima, najčešće je to u blizini škola „Vuk Stefanović Karadžić”, „9. maj”, „Sonja Marinković”, „Đura Jakšić”, „Servo Mihalj” koja se nalazi u glavnoj i prometnoj ulici u Mužlji.
– Komunalni policajci su podeljeni u dve smene, pre podne od 8 do 8.30 časova i popodne od 1 do 1.30 časova, kada deca idu u školu. Oni pomažu i sugerišu najmlađima kako da pređu raskrsnice i bezbedno stignu do svojih škola – navodi Virijević.
I. BOŽIĆ