POČINJE UPISNA GROZNICA: KOJU ŠKOLU IZABRATI

Osmaci popunjavaju listu želja

Još se nisu ni odmorili od polaganja završnog ispita, čiji su konačni rezultati objavljeni 27. juna, a učenike koji su završili osnovno obrazovanje očekuje naredni korak. Danas i sutra, 28. i 29, od 8 do 15 časova, u srednjem Banatu popunjavaju se i predaju liste želja u osnovnoj školi, dok je njihova provera 3. jula, a potom i prijem žalbi. Objavljivanje zvanične liste želja učenika, provera na zvaničnim sajtovima Ministarstva, škola i uprava, je 4.jula do 12 časova.

NA ISPIT IZAŠLO 98 ODSTO ĐAKA
U 49 srednjobanatskih škola za polaganje završnog ispita prijavilo se 1.746 učenika. Izlaznost u junskom roku, sva tri dana je bila 98 odsto (1.690 učenika). Zbog toga što je test iz matematike bio „provaljen”, nove zadatke učenici su dobili sledećeg dana, tako da je ove godine polaganje male mature trajalo četiri dana (srpski-maternji jezik, matematika i kombinovani test).
– Završni ispit je tekao po procedurama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Testove su direktori škola preuzimali iz obezbeđenih prostorija Školske uprave Zrenjanin sva četiri dana, koliko je završni ispit trajao, od 5 do 7 časova. Drugog dana su testovi iz matematike vraćani u Školsku upravu, po nalogu Ministarstva. Prilikom provere kesa sa testovima, uočen je propust jedino u OŠ „Petar Petrović Njegoš”, gde su kese sa testovima iz matematike otvorene pre 9 časova, u prisustvu supervizora. Škola je Ministarstvu dostavila zapisnik sa izjavama – kaže za „Zrenjanin” Snežana Oluški Vlačić, predsednica Okružne upisne komisije (Srednjobanatskog okruga) i rukovodilac Školske uprave Zrenjanin.
M. Bečejac

Opširnije u štampanom izdanju