POKRAJINA ODOBRILA ZNAČAJNE FINANSIJE ZRENJANINSKOJ GIMNAZIJI

Zamena stolarije se očekuje na leto

Jedina ustanova srednjeg obrazovanja i vaspitanja na teritoriji našeg Grada, od 12 koliko ih je na spisku, a koja je dobila značajna finansijska sredstva od Autonomne pokrajine Vojvodine za 2019. godinu, jeste Zrenjaninska gimnazija. Rešenjem o raspodeli budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice za finansiranje i sufinansiranje rekonstrukcije, adaptacije, sanacije i investiciono održavanje objekata ustanova srednjeg obrazovanja dodelilo je Gimnaziji dva miliona i 850 hiljada dinara za investiciono održavanje objekta, odnosno za zamenu stolarije.


– Sa projektom rekonstrukcije prozora konkurisali smo kod Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, jer smo prošle godine uradili jedan deo. Međutim, ostao je još jedan deo da se završi koji je u jako lošem stanju. Drveni prozori koji će se raditi nalaze se u Gimnazijskoj ulici, i pod zaštitom su države, dok se drugi nalaze u holu prema biblioteci. Realizaciju projekta očekujemo tokom letnjeg raspusta. Posao je zahtevniji od obične zamene starih prozora novom PVC stolarijom, jer oni moraju da se urade u zanatskim radionicama i postave u skladu sa uslovima koje postavlja Zavod za zaštitu spomenika – objasnio je Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije.
Ovo nije jedini problem sa kojim se Gimnazija susreće. Tokom zimskog perioda, usled velikog snega, oštećen je limeni krov na fiskulturnoj sali i na zgradi Škole. Štetu su pretrpeli i oluci, tako da prokišnjavanja nisu retka. Postupak sanacije i odabir izvođača radova je u toku, te se rešenje ovog problema očekuje u što kraćem roku.
– Pored pomenutih, postoji još jedan veliki problem koji je evidentan, a tiče se vode i kanalizacione mreže koja je takođe dotrajala. Potrebno je da se urade ozbiljni radovi kako bi se situacija korigovala. Što se električne energije tiče, i tu nailazimo na pojedine poteškoće. Mnogi uređaji u zgradi (kompjuteri, klima uređaji, bojleri) samo su priključivani na sistem, te preti opasnost od preopterećenja – istakao je Radaković.
Zrenjaninska gimnazija se susreće i sa nedostatkom prostora, jer se pored nje nalazi i Ekonomskotrgovinska škola „Jovan Trajković”. Obe škole pohađa velik broj đaka, te bi nadležni u Gradskoj upravi trebalo da se pozabave rešavanjem i ovog problema.

  • FASADU OBNOVITI PREMA STARIM RAZGLEDNICAMA
    – Zidanje dvospratne zgrade Gimnazije i kapele počelo je 1845, a završeno je 1846. godine. Prva generacija krenula je u školu 1846/7. godine sa šest razreda, a broj đaka je stalno rastao. Posle dužeg nastojanja školske i Gradske uprave, obezbeđena su sredstva za dogradnju krila sa 9 učionica koje je produženo 1937. godine. Šezdesetih godina 20. veka dozidano je još jedno krilo iz Skerlićeve ulice. U periodu od 150 godina zgrada i ulična fasada pretrpele su mnoge izmene. Radovima sedamdesetih godina 20. veka, uklonjena je celokupna malterska plastika, a prizemlje je u potpunosti izmenjeno probijanjem centralno postavljenog ulaza i novih otvora za trokrilne prozore, umesto nekadašnjih dvokrilnih. Ulazna vrata i dekorativni okvir nose odlike moderne arhitekture tako da je u oblikovnom pogledu zgrada degradirana i sasvim osiromašena. Dobijena fasada odražava zbrku u mešanju elemenata arhitekture između dva rata, sa ostacima originalnog izgleda. Treba je obnoviti prema starim razglednicama i umetničkim slikama, tako da joj se vrati prvobitni izgled, barem delimično jer nije moguće u potpunosti – podaci su sa zvaničnog sajta Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu.

M. Malbaški