POKRENUTA INICIJATIVA ZA SPREČAVANJE ZLOUPOTREBE „DECE ULICE“: Saradnja zrenjaninskih ustanova

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokrenulo je inicijativu za sprečavanje zloupotrebe „dece ulice“, a tim povodom danas je u sali Gradskog veća održan radni sastanak na ovu temu. Institucije u Gradu Zrenjaninu koje se bave problemima dece upoznate su sa ovom tematikom, a na sastanku je usvojena odluka o formiranju tima koji će se time intenzivnije baviti.

Centar za socijalni rad, Policijska uprava (PU) Grada Zrenjanina i Dom zdravlja saopštili su da u Gradu nema organizovanih grupa, niti većeg broja prijava kada je prosjačenje u pitanju. Mesta o kojima treba posebno povesti računa i koja će Komunalna policija pomnije nadgledati jesu verski objekti i groblja u vreme crkvenih praznika (zadušnice). Takođe, ispitaće se i procenjivati slučajevi dece koja sviraju ili slikaju na ulicama, a ispred kojih su kutije za dobrovoljni prilog.

– Cilj ove inicijative koju je pokrenulo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, a kojoj se pridružila i naša lokalna samouprava, jeste da spreči svaku zloupotrebu dece od strane starijih osoba. Grad Zrenjanin nema organizovanih grupa koje se bave zloupotrebom dece za razliku od većih gradova – izjavio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

On je takođe istakao da je danas sa predstavnicima ustanova koje se bave ovim problemom dogovoreno da se intenziviraju aktivnosti protiv zloupotrebe dece, pozvavši sve predstavnike medija da kao i do sada podrže ove aktivnosti.

– Smatramo da svako dete moramo zaštititi i pružiti mu detinjstvo kakvo zaslužuje. Niko nema prava da ih zloupotrebljava za svoje lične potrebe, a Grad je tu da ovakve pojave sankcioniše i spreči – dodao je Santovac

Centar za socijalni rad je prva ustanova koja zbrinjava sve slučajeve porodičnog nasilja i upoznati su sa ovakvim vidom iskorišćavanja dece. Ističu da kod nas ova pojava nije zastupljena u meri u kojoj je u većim gradovima poput Beograda, Novo Sada, Niša i Kragujevca.

Deca koja se iskorišćavaju po ovim gradovima mahom prose, peru vetrobranska stakla, sakupljaju sekundarne sirovine iz kontejnera, odnose otpad ili prodaju cveće u kasnim večernjim satima.

– Centru za socijalni rad uvek se pridružuju i ostale institucije čiju saradnju moram da pohvalim. Uključićemo i predstavnike suda koji svojom sudskom praksom mogu da pospeše ovu situaciju, ali i svi građani koji primete bilo kakav nasilja nad decom dužni su da slučaj prijave policiji i time i nama pomognu – rekla je direktorka Centra za socijalni rad Olivera Lisica.

M.Malbaški