POLAGANJEM VENACA OBELEŽEN DAN GRADA: Dužnost i obaveza prema slavnim precima

Navršilo se 102 godine od kako je u tadašnjem Velikom Bečkereku, današnjem Zrenjaninu, osvanuo dan slobode nakon Velikog rata. Svečanost obeležavanja Dana Grada održana je danas, kada je grad i oslobođen u Prvom svetskom ratu. Odajući poštu minulom vremenu, hrabrim i junačkim precima koji su bili na visini istorijskog trenutka i koji su svoje živote prineli na oltar slobode, vence su na spomenik kralju Petru prvom Oslobodiocu položili gradonačelnik Simo Salapura sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, Srednjobanatskog upravnog okruga, političkih stranaka i institucija.
U specifičnim epidemijskim uslovima, program proslave je ovoga puta sveden na manje dešavanja, ali je, kao i svake godine, položeno cveće na spomen-obeležja posvećena važnim istorijskim ličnostima i događajima.
Parastos palim borcima služio je sveštenik Slobodan Čestić. Stihove rodoljubive pesme „Otadžbina“ Đure Jakšića, govorio je Milan Kočalović, glumac Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović“ koji je i vodio program.
Besedu u kojoj je podsetio na značaj istorijskih događaja i samog Dana Grada održao je Milan Bjelogrlić, publicista i predsednik Udruženja članova i prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu.
– Dan oslobođenja sigurno jeste jedan od najvažnijih dana u istoriji Grada. Moram pomenuti i 31. oktobar, 11. i 25. novembar čiji značaj, takođe ne smemo umanjiti. Naš narod sa ovih prostora dočekao je dan kada će se prisajediniti i otpočeti život zajedno sa svojom maticom Srbijom. Upornost i redovnost obeležavanja ovakvih praznika naša je dužnost i obaveza ne samo prema precima, nego i prema onima koji dolaze, jer ko ne bude znao da obeležava svoje važne istorijske datume, obeležavaće tuđe. U današnjim vremenima na dnevnom redu je naknadna i nakaradna revizija istorije; kada gubitnici postaju pobednici jer svaka sila izražava svoje težnje da uredi svet po svojim merilima. Iz tog razloga jedinstvo ovog naroda treba da se manifestuje kroz ovakve prilike – istakao je Bjelogrlić.
Obraćajući se okupljenima na Trgu slobode, gradonačelnik Simo Salapura poručio je da nastavljamo da sledimo slavni put naših predaka i poštujemo njihova herojska dela.
– Obeležavajući godišnjicu primirja u Velikom ratu, istakli smo da je on u tadašnjem Velikom Bečkereku završen šest dana kasnije. Na ponos i čast svima nama, završen je bez prolivanja krvi i većih sukoba, zaslugom Srpskog narodnog odbora i srpske vojske, koja je prešla epski ratni put, oslobađajući Maticu od Solunskog fronta, sve do reke Moriš na severu, gde god je bilo srpskog življa koje je vekovima težilo ujedinjenju sa Srbijom – podsetio je Salapura na istorijske događaje od pre nešto više od jednog veka.
U salonu Narodnog muzeju, priređena je prigodna izložba posvećena Prvoj srpskoj dobrovoljačkoj diviziji.

M.Malbaški
Foto: Jovan Njegović Drndak