POLOVNI AUTOMOBILI POSKUPELI, TRAŽE SE VOZILA MANJE KUBIKAŽE

Ko ima para, može da bira

Ove godine je za nabavku polovnjaka potrebno izdvojiti i do trideset posto više novca nego lane. Tržište automobila, na kojem je već bio poremećen balans ponude i potražnje zbog pandemije, doživelo je dodatni potres zbog rata u Ukrajini. U zrenjaninskom auto-centru „BMV” DOO kažu da se četvorotočkaši koji su ranije koštali 2.500, sada prodaju za 3.000 evra.
– Potražnja nije loša, a ponuda je dobra. Na skok cena uticala je situacija u svetu, ali i to što novih vozila nema dovoljno na tržištu. Tokom pandemije fabrike automobila nisu radile, nije se proizvodilo. Izostali su i sajmovi i promocije. Poskupelo je gorivo, kao i rezervni delovi i registracija. Zato se sada mnogo više traže vozila čije održavanje manje košta – kaže Budimir Stevanović koji je zadužen za prodaju u navedenom auto-centru.
Milan Zimonja iz „Renta A mobila” objasnio je da se ponekad više automobila proda tokom zime, a nekada u toku leta i da tu ne postoji određeno pravilo. On je istakao da je u Zrenjaninu poraslo interesovanje za automobile manje kubikaže zbog niže cene registracije i manje potrošnje goriva.
– Sada ljudi više traže benzince među manjim automobilima, navodno zbog toga što je benzin jeftiniji. Sugrađani preferiraju strane automobile u odnosu na one koji imaju srpske tablice – istakao je Zimonja.
Kada je reč o gorivu, postoji alternativa koja možda može da bude isplativija, a to su gas i struja.
– Za hibride se interesuje jedan od stotinu kupaca jer trenutno kod nas nema uslova za korišćenje takvih vozila. Takođe, nisu prigodni ni oni koji idu na metan. Za to su nam potrebne dodatne stanice za gas i elektro punjenje – objasnio je Budimir Stevanović i dodao da se podjednako traže i benzinci i dizelaši.

On navodi da sugrađani koji rade za dobrostojeće firme i imaju visoke plate, mogu sebi da priušte malo bolje i novije automobile jer imaju mogućnost da podignu kredit ili da pazare na lizing. Sa tim se slaže i Milan Zimonja koji je rekao da ima onih koji kupuju vozilo u vrednosti većoj od 20.000 evra.
Naši sagovornici kažu da se u poslednje vreme traže skoro sve marke automobila, ali da se izdvajaju „hjundai”, „tojota”, „ford”, „opel”, „škoda” i „audi”. Dodaju i da postoje oni koji žele četvorotočkaše isključivo određenog proizvođača, jer veruju u njegov kvalitet. Jedna od značajnih stavki koja utiče na odabir je i pređeni broj kilometara.
– Ne mora da znači da je auto loš ako ima veću kilometražu. Dešava se da se oni noviji, koji nisu mnogo prešli, više kvare nego stariji. Tako da taj parametar nekada ne mora da bude presudan – istakao je Stevanović i dodao da preko broja šasije može da se proveri da li je kilometraža menjana i šta je rađeno na vozilu.
Mediji sve ćešće pominju da će zemlje zapadne Evrope zabraniti automobile na dizel i benzin zbog uvođenja ekoloških standarda. To bi značilo da bi takva vozila mogla da dospeju na naše tržište.
– To se ne može dogoditi preko noći. Veća verovatnoća je da će se u centralnim ulicama i pešačkim zonama ograničiti upotreba i kretanje automobila, nego što će biti zabranjena vozila sa ovakvim tipom goriva – zaključuje Stevanović.

M. Solarov

  • OČEKUJE SE RAST CENA
    U prva četiri meseca ove godine cene polovnih automobila više su za 23 procenta u odnosu na isti period prethodne godine. S obzirom na aktuelna dešavanja u svetu, prodavce i kupce očekuje dalji porast cena, pokazue analiza specijalizovnog internet portala „Polovni automobili”.