PONUDA RENOMIRANE DOMAĆE HEMIJSKE FABRIKE: „Zorkina” hraniva idu direktno u brazdu

– Mikrogranulisana mineralna đubriva „Super Start” šabačke kompanije Eliksir Zorka” unose se prilikom setve i zahvaljujući maloj veličini granula ( 0,5 do 1,2 milimetra), koren gajene biljke ih višestruko bolje usvaja nego standardna hraniva. Iole upućenim poljoprivrednicima sve je jasno kada se zna da je 90 procenata otrofosfata iz đubriva koje proizvode pogoni u Šapcu i Prahovu rastvorljivo u vodi. Razvijajući mikrogranulisana i klasična đubriva poseban akcenat stavili smo na fosfate jer ih biljne daleko teže usvajaјu od azota i kalijuma. Uz to, mnogi elementi kojih u zemljištu ima dosta, a to posebno važi za kalcijum, otežavaju korišćenje fosfate, kao i na ključnu ulogu u energetskim procesima svake biljne ćelije.

Ovim rečima je dipolomirani inženjer Ivan Krošlak direktor Marketinga ove kompanije

predstavio najznačajnije novine u ponudi mineralnih hraniva, na poslovno stručnom sastanku održanom u petak u Hotelu „Vojvodina“.

Prema rečiuma inženjera Krošlaka i njegovih kolega Milana Vujića i Dejana Jocića, u ponudi su dva verzije „Super Starta“ sa odnosam azota u fosfora od 10 prema 35 i 10 prema 45, sa dodatkom 5 procenata sumpora i 1 do 2 odsto.

Eksperti „Zorka Eliksira“ prikazali su rezultate primene ovih hraniva na povećanje prinosa kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe od 2015. do 2019. godine, u rasponu d 7,3 do 7,9 odsto, sa obračunatim dodatnim prihodom od 30 do 70 evra po hektaru.

Epskerti Eliksir Zorke” saopštili su podatke u izvozu klasičnih i Super start” đubriva na sve kontinenta, kao i o iskustvima njihove primene na velikom broju kultura, uključujući i plantaže banana u Centralnoj Americi i proizvodnju kukuruza u Kini.

Ovom prilikom bilo je reči i o klasičnim mineralnim NPK, NP MAP DAP i novim „Nutri bust“ đubrivima Elkisir Zorka”.

Preporod „Zorke“ počeo je 2011. godne kada je ušla u sastav međunarodne grupacije „Eliksir“ koja je u pogone u Šapcu za revitalizaciju starih devastiranih pogona uložila 38, a dve godine kasnije – u nove pogone kapaciteta do 300 hiljada tona – još 50 miliona evra.

M. S-n.