POSLEDICE POŽARA U REZERVATU PRIRODE: PRATIĆE SE OBNOVA PRIRODNIH STANIŠTA

Crna, a ne Carska bara

Iza vatre koja je duže od 24 časa buktela u Carskoj bari, 14. i 15. oktobra, ostalo je mnogo izgorele trske, ali, srećom, ne i uginulih životinja, saopštavaju stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji su zajedno sa ekipom Ministarstva zaštite životne sredine nakon gašenja vatre obišli Carsku baru.
– Obnavljanje staništa u narednom periodu pokazaće i koliko su ugrožene životinje koje na njima žive. Priroda ima sposobnost revitalizacije, što je ubuduće neophodno pratiti. To će nam ukazati da li ima potrebe za mešanjem u prirodne procese – kaže Nataša Pil iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

MAHOM JE GORELA TRSKA
Prema informacijama Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, procenjuje se da je u Specijalnom rezervatu prirode „Carska bara” izgorelo oko 600 hektara trske, uglavnom u režimu 1. i 2. stepena zaštite, dok je u 3. stepenu izgorelo oko 20 odsto trske.
Da je vatra mahom bila zahvatila trsku, kaže i Milivoj Putić, menadžer turizma u Ribarskom gazdinstvu Ečka, koji je kopnom i vodom obišao Carsku baru zajedno sa republičkim i pokrajinskim ekolozima.
– Koliko sam video, šuma je ostala čitava. Od objekata su izgoreli vidikovac i drvena staza koja je vodila do njega jer se nalaze na vetrometini, pa su žeravice koje je prebacio vetar lako zapalile te suve daske – kaže Putić.
Nešto potpuniji pregled stanja na Carskoj bari imao je Vojislav Došen, sportski pilot i nekadašnji direktor lista „Zrenjanin”, koji je četiri dana posle gašenja vatre avionom nadletao ovo područje. Po njegovoj proceni, požar je zahvatio oko 80 odsto površine Carske bare i okoline, a voda je bila crna od gareži i pepela.
Carska bara je dom za više od 250 vrsta ptica, među kojima su ugrožene vrste poput orlova belorepana, čaplji, divljih guski i divljih patki. Vatra ih, kako je kazao Milivoj Putić, nije ugrozila, budući da na jesen nema mladih ptica, selice su otišle na jug, a preostale odrasle jedinke povukle su se u bezbedni deo Rezervata.

VATROGASCI I POLJOČUVARI
Više od 24 časa vatru na Carskoj bari gasila su 64 vatrogasca, među kojima je bilo 40 dobrovoljaca iz 11 okolnih mesta, kako je saopštila zrenjaninska Policijska uprava. Tokom ovog perioda, kada su česti požari u atarima usled (zabranjenog) paljenja ostataka useva, dobrovoljna vatrogasna društva desna su ruka Poljočuvarske službe, potvrdio je nedavno za naš list i Branislav Lazić, koordinator Poljočuvarske službe Zrenjanina.
Međutim, kako se moglo primetiti tokom gašenja vatre u Carskoj bari, vatrogasci dobrovoljci služe se veoma starim vozilima. Očekujući Zakon o dobrovoljnom vatrogastvu, za koji je ove godine završena javna rasprava, veliki broj ovih društava u našoj zemlji u nezavidnoj je situaciji – po pitanju finansija prepušteni su sami sebi ili nedovoljnoj pomoći lokalnih vlasti. Ipak, Grad Zrenjanin daje dosta sredstava za 22 dobrovoljna vatrogasna društva, a ona imaju adekvatnu opremu, izjavio je nedavno za RTV „Santos” Dragan Ćapin, predsednik Gradskog vatrogasnog saveza.
Nekoliko dana nakon požara na Carskoj bari, održan je sastanak Srednjobanatskog upravnog okruga povodom sve češćih požara na otvorenom, na kojem je predloženo da poljočuvarske službe „pojačaju aktivnosti na obilasku terena i sprečavanju spaljivivanja biljnih ostataka”. O kakvim se odlukama tačno radi, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore od koordinatora zrenjaninskih poljočuvara Branislava Lazića. Poljočuvarska služba broji 36 zaposlenih, koji mogu da pišu prekršajne i krivične prijave, a takođe pozivaju vatrogasce i policiju.

  • HAPŠENJE ZBOG POŽARA U OKANJ BARI
    Tri dana nakon što je ugašena vatra na Carskoj bari, goreo je i Specijalni rezervat prirode „Okanj bara”. Uhapšen je D. P. (37) iz okoline Zrenjanina, zbog postojanja osnove sumnje da je izvršio krivično delo uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra. Kako se navodi u saopštenju, sumnja se da je on 1. oktobra izazvao požar na svojoj parceli, koji se potom proširio na trsku, travu i nisko rastinje u Okanj bari u Elemiru. U požaru nije bilo povređenih, saopštava policija. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

 

Milana Maričić