POVRATAK VEĆINSKOG VLASNIKA: FORTENOVA (AGROKOR) PONOVO UPRAVLJA   NAJVEĆIM PROIZVOĐAČEM ULJA U SRBIJI

Vera malih akcionara u „dijamantsku kokuʺ nije se isplatila

Borili su se protiv toga da budu samo dekor navodne akcionarske demokratije u „Dijamantu”, a sada se čini da će stotinjak malih akcionara biti potpuno istisnuto iz ove kompanije. Naime, „Fortenovi” (Agrokoru) nedavno je omogućeno da ponovo upravlja „Dijamantom”, a potom je ovaj koncern izrazio nameru da preuzme i udeo malih akcionara u zrenjaninskoj uljari – odnosno oko 0,6 odsto akcija koje oni poseduju.
UKINUTA SUDSKA ZABRANA
Tokom prošle godine mali akcionari, uglavnom bivši i sadašnji radnici „Dijamanta”, odbijali su da održe Skupštinu akcionara, najviši organ upravljanja firmom – zbog nedostatka kvoruma propale su sednice zakazane za jul, avgust, septembar, oktobar. Sve je zavisilo od njihove volje jer je većinskom vlasniku Uljare „Agrokoru” (koji poseduje 96,13 odsto akcija) odlukom Privrednog suda od 2017. godine bilo zabranjeno pravo glasa na Skupštini.
Mali akcionari bili su nezadovoljni time što je Nadzorni odbor odbijao da na dnevni red uvrsti predlog da im se isplate dividende, prvi put posle 13 godina. Tražili su oko 36 miliona dinara (20.000 dinara po akciji), a da se potom ono što ostane od neto dobiti firme (925,5 miliona), tretira kao neraspoređena dobit. Pred vanrednu sednicu Skupštine 3. decembra prošle godine zahtevali su duplo manje novca za dividende (10.000 po akciji), ali uzalud.
Toga dana među 11 prisutnih akcionara našao se i beogradski advokat Andrija Đurović, punomoćnik „Agrokora”, koji je na početku skupa predočio da je „Agrokoru” ukinuta zabrana prava glasa, koju je 2017. godine uveo Privredni sud, te da ovaj koncern kao većinski vlasnik ponovo može da upravlja „Dijamantom”.
Na skupštini je tako bilo obezbeđeno prisustvo 99,52 odsto od ukupnog broja glasova, te se pristupilo usvajanju tačaka dnevnog reda. Pojedini mali akcionari bili su tom prilikom „uzdržani” ili „protiv”, ali dobar deo njih podržao je većinskog vlasnika pri usvajanju finansijskih izveštaja „Dijamanta” za 2019. godinu, kao i Odluke o raspodeli dobiti za 2019, kojom je celokupan iznos od 925,5 miliona dinara usmeren u neraspoređenu dobit. Skupština je takođe konstatovala da je istekao mandat članu Nadzornog odbora Vladimiru Džaji (PIK „Vinkovci“), pa je zato imenovana nova članica Gordana Fabris, menadžerka ljudskih resursa u „Fortenova grupi”. Tu su i stari članovi Fabris Peruško, glavni izvršni direktor „Fortenove“, i Sotiris Janopulos, dugogodišnji direktor „Koka kole“ za ovaj deo Evrope.

„FORTENOVA” (AGROKOR) PREUZIMA SVE AKCIJE
Mali akcionari ogorčeni su i razočarani ovakvim razvojem događaja. Svoje akcije do sada nisu prodavali, nadajući se prihodu od njih i imajući u vidu da je firma poslovala „u plusu”.
Kako su naveli u svom predlogu za decembarsku Skupštinu, dividende „Dijamanta” do sada nisu dodeljivane akcionarima. – Bilo bi ekonomski opravdano preduzeti ovakav korak. Time bi Nadzorni odbor pokazao brigu o malim akcionarima i poštovanje prema njima. Ne želimo da budemo samo dekor na Skupštini koja će aminovati svaku odluku Nadzornog odbora – istaknuto je u predlogu.
–Verovao sam u svoju firmu, a ništa nisam dobio – poručuje naš sagovornik, mali akcionar „Dijamanta“. Kaže da ga nije iznenadilo ukidanje sudske zabrane „Agrokoru”.
– Na ovom našem Balkanu je sve moguće. Trinaest godina je firma „u plusu”, a niti se ulagalo u pogone, niti smo dobijali dividende. Gde su te pare? Kažu nam, pitajte „Agrokor”. On je višestruko zadužio firmu – navodi naš sagovornik.
Grupa „Fortenova” je krajem decembra objavila na Beogradskoj berzi da namerava da preuzme sve akcije „Dijamanta” – 3,18 koje pripadaju Uljari i 0,63 koje su u vlasništvu malih akcionara. Ovu ponudu treba da prihvati Komisija za hartije od vrednosti.
Mali akcionar „Dijamanta” sa kojim smo razgovarali ističe da najradije ne bi prodavao svoj udeo u firmi, kao i da bi akcije sada trebalo da vrede duplo više nego 2007.
– Tada je cena kvadrata stanova u izgradnji bila oko 600 evra, a sada je dva puta veća. Poskupela je i zemlja. A šta sam ja radio – verovao da će „Dijamant” biti zlatna koka – razočaran je on.

Milana Maričić


  • ANTRFILE: FRIZIRAO FINANSIJSKE IZVEŠTAJE „AGROKORA”
    „Fortenova“ je nastala 2019. godine restrukturiranjem posrnulog koncerna „Agrokor“ Ivice Todorića. Poverioci i dobavljači „Agrokora” postigli su tada dogovor i preduzeće opterećeno velikim dugovanjima preuzeli su pod novim imenom „Fortenova”. U njemu ruske banke „Sberbank” i „VTB” imaju skoro 50 odsto deonica. Kako je izvestio Radio slobodna Evropa, jesenas je hrvatsko tužilaštvo dostavilo zagrebačkom Županijskom sudu optužnicu protiv Ivice Todorića, dvojice njegovih sinova i 12 direktora i revizora u kojoj se Todorić tereti da je od 2006. do 2017. godine frizirao finansijske izveštaje o poslovanju preduzeća, oštetivši ga za oko 170 miliona evra. Optužnica ima gotovo 500 strana, a smatra se da bi postupak mogao potrajati i desetak godina.