PRAZNIK GRADA: Počast slavnim precima i minulom vremenu

Odajući poštu minulom vremenu, hrabrim i junačkim precima koji su bili na visini istorijskog trenutka i koji su svoje živote prineli na oltar slobode, vence su na spomenik kralju Petru prvom Oslobodiocu, danas, povodom proslave Dana grada položili predstavnici lokalne samouprave, Komande za razvoj banatske brigade, Srednjobanatskog upravnog okruga, političkih stranaka i institucija.
Na ljude i dešavanja koji su se tada zbila, i koja su promenila tok gradske ali i nacionalne povesti, podsetio je Igor Micov, profesor istorije u Zrenjaninskoj gimnaziji. On je naglasio da je to treći i najznačajniji događaj pored 31. oktobra i 11. novembra 1918. kojim je krunisana lokalna istorija Prvog svetskog rata. Micov je objasnio da je Austrougarska monarhija bila teritorijalno velika, jaka i moćna država, ali poznata i kao „tamnica naroda“. Niko osim Mađara i Nemaca, dodaje on, nije imao nikakva nacionalna prava. To nisu bili samo Srbi, nego i Hrvati, Slovenci, Slovaci, Poljaci, Česi, Rumuni, Italijani, Ukrajinci, Jevereji i mnogi drugi. Prema Micovljevim rečima temelje slobode udario je dr Županski, koji je sa svojim saborcima, tadašnjom gradskom elitom, svestan ogromnog rizika koji neuspeh može da donese, počevši od 31. oktobra, pripremao teren za ulazak pobedonosne srpske vojske.
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac, je u obaraćanju poručio da se 17. novembra sećamo svih junaka koji su se izborili za slobodu koju danas imamo, ali i odajemo poštu svima koji su položili na oltar odbrane otadžbine.
Parastos poginulima služio je sveštenik Veselin Vlaški. Državnu himnu „Bože pravde” izvela je Vasilija Zorić, učenica trećeg razreda srednje muzičke škole „Josif Marinković“, odsek solo pevanje u klasi profesorke Ane Aleksić Šajrer. Stihove Dučićeve rodoljubive pesme „Ave Serbia“ i Šantićevu „Moja otadžbina“ govorio je Milan Kočalović, glumac Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović“ koji je bio i voditelj programa.
Komanda za razvoj Banatske brigade formirana je 17. avgusta 2011, a svoj dan slavi upravo 17. novembra. Pukovnik Aleksandar Dedić, komandant Brigade i zrenjaninskog garnizona podsetio je da je dužnost vojske da bude uz svoj narod ne samo u vremenu rata, nego i u danima mira. On je dodao da je predhodni period i pandemija korona virusa, pred vojsku postavila nove izazove.
– Obezbeđivali smo bolnice, zavode za zaštitu zdravlja, ustanove za smeštaj starih i nemoćnih, realizovali snabdevanje vodom, obezbeđivali šatore, krevete i ćebad. Pripadnici jedinice angažovani su i na zadacima „druge misije”, odnosno aktivno učestvuju u mirovnim operacijama, gde bih posebno istakao angažovanje na očuvanju mira u Republici Liban – istakao je pukovnik Dedić.
Svečanost u kasarni „Narodni heroj Svetozar Marković Toza” uveličali su, Milica Dosković, članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu koja je izvela himnu „Bože pravde“ i patriotsku pesmu „Ne dam“ i Jovica Jašin, glumac zrenjaninskog Pozorišta koji je pročitao Bojićevu „Plavu grobnicu“.

M.Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović