PREDAVANJE ZRENJANINSKE PODRUŽNICE LEKARA: Samopregledi ključni za otkrivanje melanoma

Melanom je tumor kože koji nije toliko čest, ali može u dosta slučajeva dovesti do smrtnog ishoda ako se ne otkrije pravovremeno, što uopšte nije komplikovano. Samopregledi su jednostavni i svako bi trebalo da ih obavlja jednom mesečno, rekla je u sredu, 10. aprila, na predavanju zrenjaninske podružnice lekara u hotelu „Vojvodina“ doc. dr Milana Ivkov Simić sa Klinike sa kožno-venerične bolesti Kliničkog centra Vojvodine.

Dr Ivkov Simić spada u naše najveće stručnjake koji se bave tumorima kože, rečeno je na skupu zrenjaninskih lekara.

Ona je na početku svog izlaganja naglasila da je situacija u Srbiji veoma loša jer se melanom kasno prepoznaje, a za njegovo lečenje rana dijagnostika je ključna.

– Melanom ljude nekada podseća na mladež, koje skoro svi imamo. Sa druge strane, melanom je jako redak i ne nastaje uvek iz mladeža, što je važno napomenuti! Kada vidimo promenu na koži ili nešto što je dugo bilo mladež pa je počelo da menja oblik, veličinu i boju ili da izaziva osećaj svraba, obavezno se treba javiti lekaru. Pritom je česta zabluda, koja mnoge odvraća od lekara, ta kada ljudi kažu kako su čuli da su nekome „dirali mladež“ pa se dalo na zlo. To nije istina, pravilno odstranjenje kompletne promene na koži nikako ne vodi u tumor, već naprotiv, vodi spašavanju života – objasnila je dr Ivkov Simić.

Kazala je da na pojavu melanoma može uticati nekoliko faktora, poput rizičnog izlaganja sunčevim zracima odnosno „pregorevanja“ na suncu, a u potencijalnom riziku su i oni koji imaju svetlu kožu (tip II i III – vrlo foto-senzitivna i foto-senzitivna koža), zatim oni koji u porodici imaju obolele od tumora kože. Dr Milana Ivkov Simić je pritom naglasila da se „pregorevanje“ na suncu dešava kada se dobiju prave opekotine – dakle kada se pojave mehuri i bolno crvenilo koje traje više od dva dana.

Pedeset odsto melanoma otkriju pacijenti sami, a sve se može videti pomoću ogledala, napomenula je doktorka iz Kliničkog centra Vojvodine.

– Izuzetno su važni samopregledi. Njih svako treba da radi jednom mesečnom – ne svakog dana jer se oko navikava i onda ne prepoznaje promene na koži – ispred ogledala, bez odeće, uz jedno pomoćno ogledalo. Imali smo pacijentkinju kojoj je godinama na leđima rastao melanom do veličine od pet centimetra – to ne možete da ne vidite – a javila se lekarima tek kada je prokrvario – kazala je dr Ivkov Simić.

U prevenciji obolevanja od melanoma, važna je i uloga lekara opšte prakse, navela dr Milana Ivkov Simić.

Gošća zrenjaninske podružnice lekara takođe je najavila da je u Srbiji, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, nedavno urađena zakonska regulacija upotrebe solarijuma kao faktora rizika za sve tumore kože, tako da će postojati uslovi kako će se oni koristiti, a biće zabranjeni za mlađe od 18 godina.

M. Maričić