PREDRAG RAĐENOVIĆ O PLANOVIMA U SEČANJSKOJ OPŠTINI I UNAPREĐENJU RADA

Urediti sela za pristojan život

Uređenje školskih zgrada, ulaganje u kulturno-umetničke manifestacije ali i briga o 300 radnika koji su izgubili posao u „Cimosu” neke su od tema o kojima govori predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović. On je sumirao i prošlogodišnje aktivnosti u opštini, te je pohvalio rad kompanije „Sveti Nikola” a ukazao je i na izuzetno dobru saradnju s pokrajinskim i republičkim nivoima vlasti.

IZMIRENE OBAVEZE
– Kao prvo, lane smo uspeli da se konsolidujemo i regulišemo izmirivanje obaveza; dug za gas izmirujemo po dogovorenoj dinamici i do do juna će biti isplaćena i poslednja rata. Zatim, kompletno su uređene školske zgrade u Sutjesci, Krajišniku i Jaši Tomiću, dakako uz pomoć države, isplaćena su i sva dugovanja prema školama i prosvetnim radnicima, a izmirene su i obaveze prema sportskim klubovima, kao i ostalim korisnicima budžeta. Želim da istaknem izuzetnu saradnju s pokrajinskim i republičkim nivoima vlasti, jer bez njihove pomoći, samo sopstvenim budžetskim sredstvima, ne bismo mogli bogzna šta da uradimo. Iz te saradnje stigla je značajna pomoć Vlade, zahvaljujući posebno zalaganju ministra Gorana Kneževića, i razumevanju premijerke Ane Brnabić, u iznosu od 30 miliona dinara. To nam je omogućilo da 2018. godinu počnemo bez opterećenja koje prati početak godine. Pomoć za postupak veštačke oplodnje, zasad za sedam parova bez dece, takođe nas uvrštava u jednu od opština koje su za ovu humanu namenu dobili pomoć Vlade – ističe prvi čovek sečanjske opštine.

ODRŽANE ZNAČAJNE MANIFESTACIJE
Rađenović je podsetio na velike manifestacije koje su održane na teritoriji ove opštine, a kao jednu od najznačajnijih, izdvojio je veliki trodnevni Festival folklora Rumuna Vojvodine u Sutjesci, sa hiljadu učesnika.
– Takođe, značajno je i održavanje prvog poljoprivrednog sajma u Jaši, za koji su izlagači i građani pokazali veliko interesovanje, kao i Sportskih igara u Neuzini, najvećeg skupa mladih u našoj opštini, Memorijalnog turnira „Karasi”, koji je okupio asove Hercegovine svih generacija, a trudićemo se da ga učinimo tradicionalnim. Značajno je i uređenje predškolske ustanove u Boki, a svi ovi programi praćeni su značajnim sredstvima iz budžeta, a zavređuju pažnju jer za sebe vezuju interesovanje velikog broja građana. Kada je reč o kulturi, podrazumeva se podrška KUD-ovima, posebno za održavanje FETRE u Jaši, međunarodnog „Susreta pisaca sa granice”, izdavanje srpsko-rumunskog glasila „Ogledalo-oglinda”, održavanje „Mitrovdanskih susreta” u Sečnju i saradnju s Hercegovinom, i opštinom Bileća – ističe Predrag Rađenović.
Prvi čovek Opštine Sečanj govorio je i o tome šta njeni žitelji mogu očekivati u ovoj godini.
– Zatvaranje pogona „Cimosa”, što je bila naprasna odluka gazdi, stvorila je veliki problem, jer je veliki broj ljudi ostao bez posla. Međutim, oko 300 radnika našlo je potom posao u „Drekslmajeru”, a planiramo i stimulisanje zapošljavanja na području naše opštine. Od posebnog značaja za nas je prisustvo kompanije „Sveti Nikola”, koja u moderno opremljenom pogonu „Friglo” upošljava 80 radnika, a najavljuje i širenje jer se u aprilu otvara i njihov pogon testenine u Sečnju. Radimo i na pokretanju jednog programa u pogonu bivšeg „Cimosa”, blizu smo cilja. Poboljšanje uslova u školama i vrtićima i dalje nam je u fokusu, prva je na redu neuzinska škola i vrtić gde otvoramo i jedno odeljenje za decu čiji je maternji jezik mađarski. Očekuje nas dosta posla i u mesnim zajednicama, moći ćemo da više uradimo tamo gde su se građani izjasnili da ličnim sredstvima pomognu funkcionisanje svoje MZ, kao u Sutjesci. Podrška mladima pak podrazumeva nastavak našeg prevoza đaka u sečanjsku Srednju školu, regresiranje prevoza i domskog smeštaja za đake u Zrenjaninu, a paketići osnovcima i redovne nagrade „vukovcima” i studentima su još jedan izraz naše pažnje; ove godine ćemo otvoriti i posebnu Kancelariju za mlade, kao viši stepen institucionalne podrške – ukazao je Predrag Rađenović.

ZAHVALNOST I OPOZICIJI
Na poslednjoj sednici Skupštine predsednik Sečnja zahvalio se opoziciji, odborničkoj grupi SPS, na njihovoj aktivnosti – i na kritici, i ponovio da su im njegova vrata uvek otvorena.
– To sam učinio krajnje iskreno, jer se svi mi ovde dobro poznajemo. Lako je oceniti kada je kritika dobronamerna i zaista sam zahvalan za onu konstruktivnu, čiji je cilj da zajedno dođemo do najboljeg rešenja. Smatram da treba zajednički da težimo popravljanju uslova za život u našim selima, da korak po korak gradimo uređenu i modernu sredinu, tu sam otvoren za svaku vrstu saradnje – rekao je na kraju Predrag Rađenović.

  • ANONIMNI PROFILI I KOMENTARI
    – Društvene mreže postoje kao mogućnost komunikacije, to je u redu dok se ne zloupotrebe. Na njih se može postaviti bilo šta, neosnovano, neproverljivo, nedokazivo. Kada se povređuju privatnost i porodica, to je već za osudu. Pogotovu ne razumem zašto se neko skriva iza anonimnih profila, kada ima priliku da za našom skupštinskom govornicom uputi kritiku i pita šta god želi; lično sam uvek na raspolaganju da saslušam i odgovorim – kaže Rađenović.

S. M.

6-1b-secanj-opstina