PREDSTAVLJENA KNJIGA STOJANKE LEKIĆ: Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine XX veka

U baroknoj sali gradske kuće predstavljena je knjiga Stojanke Lekić, poslanice Skupštine Vojvodine, „Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina.” O knjizi su, osim autorke, govorile Diana Milović, direktoka Zavoda za ravnopravnost polova (u ime izdavača knjige), i recenzentkinje knjige dr Zorica Mršević sa Instituta za društvene nauke u Beogradu, dr Jovanka Šaranović, sa Instituta za strateška istraživanja Ministarstva Odbrane Republike Srbije i dr Biljana Stojković iz Sektora za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja.

Kako je istaknuto, u knjizi je posebno istaknuto delovanje i doprinos žena u razvoju kulturnih i humanitarnih institucija, koje se može zaslužno nazvati „naprednim i pionirskim”. Posebno je istaknut značajan doprinos knjige „istorijskoj borbi za ženska prava i njihovu vidljivost u društvu”.

Organizatori promocije su Zavod za ravnopravnopst polova iz Novog Sada i Grad Zrenjanin, povodom obeležavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Promociji su prisustvovale i Snežana Sedlar, potpredsednica skupštine AP Vojvodine, Snežana Knežević, zamenica pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova, Svetlana Selaković, pomoćnica pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnopst polova.

Izdavač knjige je Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova, Novi Sad, a sredstva za objavljivanje su iz budžeta AP Vojvodine. Reč je o ediciji Savremeno i istorijsko stvaralaštvo žena. Dizajn potpisuje Danka Ječmenica.

U umetničkom programu su učestvovali violinista Roman Bugar, direktor Zrenjaninske filharmonije i glumac Dejan Karlečik koji je govorio „Pesmu o ženi“ Jovana Dučića.

Pre početka promocije u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović uručila je direktoru ove ustanove Milanu Bjelogrliću publikacije iz izdavačke produkcije Zavoda. Na ovaj način fond Gradske biblioteke u Zrenjaninu biće obogaćen publikacijama koje u svom fokusu imaju teme kao što su rodni stereotipi, rodni odnosi, perspektive i položaj žena u društvu danas i kroz istoriju.

B. Jajić

Foto J. Njegović Drndak

za sajt 047_

za sajt 071_

za sajt 048_