PREDUZEĆE „DŽENERAL SOLUŠNS” UTABALO PUT KA INOSTRANOM TRŽIŠTU

Prate trendove, primenjuju modernu tehnologiju

U velikoj hali u kojoj se nekada nalazila čuvena Fabrika tepiha „Proleter” već osam godina posluje firma „Dženeral solušns” (General solutions) koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i elemenata za industriju. Ona upošljava 92 radnika, a kroz delatnost koja obuhvata sve što podrazumeva obradu metala, uigrani tim godišnje obradi 2.600 tona ovog materijala.
Kompletna proizvodnja odvija se u Zrenjaninu, a veći deo robe izvozi se ka ogranku firme u Rumuniji i distribuira po Evropi. Osim tržišta Evropske unije, metalne konstrukcije „Dženeral solušnsa” stigle su do Dubaija, Južnoafričke Republike, Velike Britanije i Finske.
Proizvodnja se bazira na subkomponentama za druge proizvode, uglavnom industrijske sklopove koji se rade po crtežu. Trenutno se najviše izrađuju utovarne rampe za distributivne centre.
– Imamo dugogodišnju saradnju sa inostranim kompanijama, a najznačajniji partneri su nam firme i koncerni iz Švedske, Nemačke i Rumunije – kaže Nikolin Surdućan, direktor „Dženeral solušnsa”.
Za ostvarivanje poslovnih veza ključnu ulogu imaju kontakti ostvareni na sajmovima mašina, varenja i građevinarstva, koji se održavaju u Srbiji i inostranstvu.


– Učešće na sajmovima omogućava nam da uvek budemo u toku sa trendovima iz naše oblasti, kao i da se upoznamo sa najnovijim tehnologijama koje možemo da primenimo u našoj proizvodnji – objašnjava naš sagovornik i dodaje da imaju i robota za varenje koji je poslednja reč tehnologije. Velike serije rade se uz pomoć te mašine koja u jednoj seriji može da proizvede 10 do 15 hiljada delova godišnje.
„Dženeral solušns” prodaje robu na malo i veliko, kako stranim, tako i domaćim partnerima. Pošto je 90 odsto narudžbina za izvoz, u ovoj firmi ističu da je vidljiv uticaj pandemije na poslovanje i dodaju da se transport obavlja redovno, ali da se oseća pad potražnje.
Kako bi se prilagodili novonastaloj situaciji, usled smanjenog obima posla, iskoristili su savremenu tehnologiju koju imaju i u asortiman uveli nove proizvode. Kupci sada mogu da naruče sve popularnije ograde sečene na laseru, koje se izrađuju po crtežu klijenta ili uzimanjem mera na licu mesta.
– Kada je u pitanju lasersko sečenje, mašti nema kraja. Imali smo klijente koji su na primer, na ogradama, crtali portrete. Na ovaj način možemo učiniti da ideja kupca oživi. Vreme izrade je vrlo kratko, ono što je nacrtano može istoga dana da bude isečeno – pojašnjava Surdućan.
Firma poseduje pet sertifikata koji garantuju visok kvalitet proizvoda. Naglašavaju da sa konkurencijom imaju jako lepu saradnju. Iako poseduju istu tehnologiju, oblasti poslovanja su im različite. Dobra komunikacija utiče na kvalitet rada i omogućava klijentima lakši pristup usluzi koja će zadvoljiti njihove potrebe, poručuju iz firme „Dženeral solušns”.

J. Šormaz