PRELISTAVAJUĆI STRANICE „DRUŠTVA” IZ PRETHODNIH 12 MESECI

Epiloge mnogih tema pratićemo i naredne godine

Poslednjih dana decembra izdvajamo teme rubrike „Društvo” lista „Zrenjanin” iz 2018. godine koje su i redakcija ali i čitaoci istakli kao najvažnije. U svom elektronskom izdanju na adresi: www.listzrenjanin.com, „Društvo” je najčitanija rubrika, pokazuju podaci o poseti našeg sajta.

BRANKA, VODA I „PREKON”
Najpre, tu je „slučaj Banatska priča”, kada je urednica u listu „Zrenjanin” Branka Jajić teško povređena jer se na nju obrušila metalna konstrukcija sa bine tokom ove gradske manifestacije. Branka se oporavlja, a krajem septembra dala je izjavu Osnovnom javnom tužilaštvu u krivičnom postupku koji se vodi protiv osumnjičenih D. Š. i M. G, vlasnika firmi koje su postavljale binu i metalnu konstrukciju na pomenutom festivalu.
Kako smo saznali, u pitanju je kompanija „Studio plus 023”, koja je osnovana samo 10 dana uoči manifestacije, a koja se nalazi na istoj adresi kao i „Top ton” (u likvidaciji), čiji je vlasnik D.Š. Od organizatora „Banatske priče”, MZ „Veljko Vlahović”, novinari „Zrenjanina”, osim kratkog telefonskog razgovora, nisu dobili odgovore na postavljena pitanja.
Prošle godine smo pratili i izgradnju fabriku vode, zatim njeno kratkotrajno puštanje u probni rad, a u međuvremenu smo saznali da postrojenje nema upotrebnu dozvolu niti odobrenje sanitarne inspekcije. Međutim, u decembru 2018. promenjen je Zakon o komunalnim delatnostima, čime je omogućeno da se privatne firme bave vodosnabdevanjem. Takođe, u novembru je Upravni sud u Beogradu poništio rešenje Ministarstva zdravlja kojim je bio odbačen zahtev za sanitarnu saglasnost na projekat fabrike vode.
Inače, tokom godine pratili smo i najave da će lokalna samouprava otkupiti fabriku, što je građanska inicijativa „Zajedno za vodu” nazvala kupovinom mačke u džaku. Ova GI podnela je pre nekoliko meseci krivičnu prijavu protiv NN lica zbog toga što investitor fabrike nije ispunjavao kriterijume iz konkursne dokumentacije, zatim zato što su kasnili radovi, što nije izgrađen deo za prečišćavanje otpadnih voda itd. Međutim, otkako je krajem meseca počeo novi probni rad ovog postrojenja, gradonačelnik Čedomir Janjić uveren je da je konačno rešenje višedecenijskog problema nadohvat ruke.
Novinari lista „Zrenjanin” tokom ove godine pratili su i suđenje kafileriji „Prekon”. Privredni sud u Zrenjaninu oglasio je krivim ovu firmu i troje njenih rukovodilaca, zbog toga što nisu izvršili merenje emisije zagađujućih materija u vazduhu, kao i zato što nisu redukovali miris emitovanih materija. Izrečena je trogodišnja zabrana „Prekonu” da se bavi preradom sporednih proizvoda životinjskog porekla, čije će ukidanje firma moći da traži ukoliko ispuni uslove za proizvodnju koja neće emitovati neprijatne mirise, što će utvrđivati nadležne inspekcije.

ZDRAVSTVO I EKOLOGIJA
Puno poruka podrške doktorki Ružici Omaljev i besnih emotikona čitaoci su ostavili na članak o njenoj pravnoj borbi sa zrenjaninskim Domom zdravlja, koji je ove godine podeljen na Fejsbuk stranici lista „Zrenjanin”. Bivši poslodavac Dom zdravlja tužio je dr Omaljev za naknadu štete jer, navodno, nakon specijalizacije nije ostala tu onoliko koliko je trajalo usavršavanje. Naša sagovornica, koja je veći deo specijalizacije odradila u Bolnici a manji deo u Domu zdravlja, rekla je da je nakon položenog specijalističkog ispita u Domu zdravlja radila duplo više nego što joj je trajala specijalizacija u Bolnici.
Burno su ispraćene i ostale zdravstvene teme kojima smo se bavili – liste čekanja na operacije, uvođenje elektronskih recepata i novog zakona o transfuziji, kao i stanje u Opštoj bolnici nakon nevremena u avgustu koje je dodatno oštetilo krov ove ustanove, zbog čega su bile poplavljene Službe ginekologije i akušerstva, kao i deo Hirurgije.
(I) ove godine u proleće pisali smo o smradu pocrnelog Begeja, kada je ustava kod Stajićeva morala biti spuštena zbog porasta vodostaja Tise. Tada smo saznali da je trajno rešenje ovog ekološkog problema da se izgradi prečistač otpadnih voda, a lokalna samouprava najavila je da će nastojati da do početka 2019. godine odabere privatnog partnera sa kojim će ući u poduhvat izgradnje ovakvog postrojenja.
Kao i prethodnih godina, i u 2018. lepe vesti donosili su talentovani i vredni đaci i studenti iz našeg grada, koji su osvajali nagrade na takmičenjima, baveći se naukom, sportom i umetnošću.

  • NAJČITANIJE SA SAJTA
    Prema analizi podataka sa sajta lista „Zrenjanin”, tri najčitanije rubrike bile su Društvo, Grad i Politika. Najviše poseta imao je tekst „Dr Ružica Omaljev o borbi sa Domom zdravlja”, zatim slede „Odronjavanje obale na kupalištu Peskara”, „Operisana povređena novinarka Branka Jajić”, „Srušila se bina na Etno-festivalu na Bagljašu”, „Pokrajinski poslanik nasrnuo na maloletnika”, „Stanovnici Lukićeva revoltirani zagađenjem tla, vode i vazduha”. Od maja do novembra sajt lista „Zrenjanin”, prema podacima Gugl analitike, zabeležio je blizu pola miliona poseta.

 

  • NAJPOSEĆENIJE TRIBINE O NAZIVU GRADA
    Početkom godine pratili smo debatu o promeni imena grada. Građani su o ovome diskutovali na izuzetno posećenim tribinama Zrenjaninskog socijalnog foruma i „Novog optimizma” koje su organizovane nakon što je Udruženje „Petrovgrad” krajem 2017. izašlo u javnost sa inicijativom da se naziv grada promeni u Petrovgrad. Nekoliko meseci kasnije delovalo je da je tema sklonjena u stranu, a predsednik Aleksandar Vučić je pri poseti Zrenjaninu u martu poručio da bi o eventualnoj promeni naziva trebalo da se pitaju građani. Međutim, poslednjih nekoliko nedelja ponovo se pokrenula diskusija o ovoj temi, kada se na javnom uvidu našao predlog izmenjenog Statuta Grada Zrenjanina, koji je predviđao da se referendum oko promena naziva naseljenog mesta raspisuje samo ako to zatraži 10 odsto birača. Ipak na inicijativu gradonačelnika Janjića, u predlog Statuta Grada uvrštena je odredba da je referendum jedini način promene imena bilo kog naseljenog mesta na području Grada Zrenjanina.

M. Maričić

M. Maričić