PREVENCIJА RAKA GRLIČA MATERICE: SKRINING PROŠLO 6300 ŽENA

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić posetio je danas Dispanzer za žene Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ povodom kupovine dva hidraulična stola u okviru akcije obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

On je razgovarao sa lekarima i medicinskim sestrama, kao i v.d. direktorom DZ „Dr Boško Vrebalov“ Miodragom Subićem o tome koliko su dva stola olakšala posao zaposlenima, kao I o broju žena, koje su prošle preglede u Savetovalištu. Subić je naveo da 30 godina nije ulagano ništa, a da je u poslednje tri godine sva oprema u Domu zdravlja zamenjena.

– Imali smo mnogo donatora. Osim Grada Zrenjanina, a svakako je jedna od najvećih donacija Evropske unije u vrednosti četiri miliona dinara. Zahvaljujući tome smo kupili citološku laboratoriju – rekao je vršilac dužnosti direktora zrenjaninskog Doma zdravlja.

Gradonačelniku su zaposleni ispričali I da je poziv za skrining grlića materice dobilo 7600 žena, a planirano je 7200. Odazvalo se oko 3600 žena.

– Od početka programa skrininga uspeli smo da pregledamo skoro 6300 pacijentkinja, a pre toga smo radili kolposkopiju i Papanikolau test. U Savetovalištu za žene imamo više od 29 hiljada otvorenih citoloških kartona – zaključila je glavna medicinska sestra u Dispanzeru za žene Milina Nikšić.
S. K.