PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZA 2020. GODINU: RAZNOVRSNI SADRŽAJI ZA SVE GENERACIJE

U planu novi projektor za veliku salu

U protekloj godini organizovali smo i realizovali preko 400 različitih programa i imali više od 120.000 posetilaca. Jedna smo od retkih ustanova koja radi skoro 365 dana u godini. Veliku zahvalnost dugujem kolegama na požrtvovanju, odgovornosti i profesionalizmu u organizaciji programske šeme – ovim rečima je Goran Marinković, direktor Kulturnog centra, podsetio na rezultate rada iz prethodne i najavio aktivnosti za narednu godinu.
Istakao je da je ova ustanova za 41 godinu trajanja bila inkubator brojnih generacija umetnika.

POZORIŠNI, FILMSKI I MUZIČKI PROGRAM
Pozorišni program Kulturnog centra biće koncipiran kao i prethodnih godina. Organizovaće se posete renomiranim pozorišnim kućama, značajnim manifestacijama i prikazivaće se predstave u sali Kulturnog centra na komercijalnoj osnovi. Spremljen je i bogat filmski i muzički program, kako je rekao Vladimir Đurić, pomoćnik direktora i rukovodilac programske službe.
– Planirana je nabavka novog profesionalnog projektora za veliku salu. Namera nam je da postanemo deo mreže prikazivača Srbije, što bi doprinelo kvalitetnijem filmskom programu. Nastavićemo da prikazujemo tematske cikluse klasičnog filma, a u saradnji sa ambasadama i kulturnim centrima stranih zemalja emitovaćemo njihova savremena ostvarenja – rekao je Đurić i dodao da će nastaviti i sa retrospektivom domaćih filmskih festivala.
Muzički raznovrsan program obuhvataće klasične, etno, popularne, rok, pop, evergrin note.
– Kao i do sada, pružaćemo šansu mladim i neafirmisanim izvođačima i grupama. Nastavićemo saradnju sa Muzičkom školom i realizovati više zajedničkih koncerata. Horski festival „Slobodan Bursać” biće naš glavni i najznačajniji muzički program, koji je postao manifestacija od značaja za Grad – kaže naš sagovornik.

IZLOŽBE I PRATEĆI PROGRAMI ZA NAJMLAĐE
Urednica izložbenog programa Sandra Banjanin je pojasnila da je predviđeno da se organizuje oko 18 izložbi i dva međunarodna festivala.
– Pored postavki koje će biti odabrane na konkursima, izložbeni salon organizuje izložbe radova zrenjaninskih umetnika, studenata likovnih akademija, učenika srednjih škola i različitih umetničkih udruženja, pružajući na taj način podršku, kako afirmisanim akademskim umetnicima, tako i mladima – rekla je Sandra Banjanin.
U programu za najmlađe popularizovaće se nauka, kultura i obrazovanje. Svoj rad sa decom i omladinom nastaviće Centar za kreativno odrastanje Cekom, Škola crtanja Viorela Flore, Kancelarija za mlade i Odeljenje baletske škole „Dimitrije Parlić” iz Pančeva.
– Ostvarićemo multimedijalne programe poput „Banatske bajke” u saradnji sa Turističkom organizacijom i „IP medijom”. „Stripolis” će se održati po 12. put. Neće izostati ni Festival alternativnog zvuka „Zrenjanin zove” na kojem tokom „Dana piva” učestvuju domaći rok bendovi. Učestvovaćemo i na događajima koje organizuje Grad poput „Buđenja proleća” namenjenog najmlađima – kaže Vladimir Đurić.
Manifestacije, likovne izložbe i programe kao i do sada pratiće odgovarajući stručni katalozi i prospekti, a na sajtu će redovno biti najavljeni svi značajniji događaji.
U saradnji sa Kulturnim centrom Vojvodine planirano je ponovo pokretanje projekta Kulturna mreža Vojvodine.

Miroslava Malbaški