PROMOCIJA NOVE STRANE U LISTU „ZRENJANIN“: Afirmacija hrvatske zajednice u Banatu

Osim postojećih strana na mađarskom, rumunskom i slovačkom jeziku, od novembra u listu „Zrenjanin“ izlaziće, jednom mesečno, nova strana na hrvatskom jeziku „Glas Banata“. Tim povodom danas su redakciju posetili Gordan Bakota, ambasador Republike Hrvatske u Srbiji, Goran Kaurić, predsednik Udruženja banatskih Hrvata, Ivan Sabolić, opunomoćeni ministar, Vladimir Pleša, generalni konzul, Mihael Tomšić, konzul prvog reda, Tomisalv Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Darko Šarić Lukendić, predsednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća i gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima.

Nosilac projekta je Udruženje banatskih Hrvata, a partneri su asocijacija „Banat info“ i Udruženje građana „Kormilo“.

– Izlazak ove strane od velikog je značaja za sve Hrvate koji žive na području srednjeg Banata, ali i za građane Zrenjanina. Nastala je kao spoj zajedničkog rada Hrvatskog nacionalnog veća i Gorana Kaurića čiji je doprinos zaista velik, ali i Grada Zrenjanina na čelu sa gradonačelnikom Janjićem. Posebnu zahvalnost dugujemo glavnom i odgovornom uredniku lista „Zrenjanin“ Daliboru Bubnjeviću, bez koga ovaj projekat ne bi bio realizovan. Uveren sam da će pripadnici hrvatske nacionalne manjine putem ove stranice dobiti kvalitetan informativni sadržaj i da je ovo početak jedne dobre saradnje između Srbije i Hrvatske – izjavio je ambasador Republike Hrvatske Gordan Bakota.

O temama koje će biti zastupljene ali i realizaciji ovog novinskog projekta govorio je direktor i glavni i odgovorni urednik lista „Zrenjanin“ Dalibor Bubnjević.

– Stranica na hrvatskom jeziku je četvrta stranica na jezicima nacionalnih manjina koja će izlaziti u listu „Zrenjanin“ i postaće novo stečeno pravo jedne zajednice koja vekovima živi na teritoriji Vojvodine. Uspeli smo da dobijemo podršku Ureda za Hrvate izvan Hrvatske, ali i od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije. Grad Zrenjanin na čelu sa gradonačelnikom Janjićem je, takođe, podržao naše aktivnosti i siguran sam da ova stranica neće predstavljati samo jednu projektnu aktivnost, nego model i uzor na koji će se ugledati i druge sredine – istakao je glavni i odgovorni urednik lista „Zrenjanin“ i dodao da će se projekat realizovati od novembra do juna meseca naredne godine i da će rubrika izlaziti jednom mesečno, nezavisno od donacija i podrške.

Glas Banata će obuhvatati sve aktuelne teme koje se odnose na nacionalni identitet, kulturu, tradiciju, ali i probleme sa kojima se susreće hrvatska nacionalna manjina.

Koliko će ova novina doprineti Udruženju banatskih Hrvata rekao je predsednik Goran Kaurić.

– Zahvaljujem se svima koji su nam preko projekta odobrili pomoć kako bi ova stranica u listu „Zrenjanin“ bila uspešno realizovana. Siguran sam da je ovo jedan lep početak koji će afirmisati hrvatsku zajednicu u Banatu, a i šire – kazao je on.

M.Malbaški

Foto: J. Njegović Drmdak