Propust u izgradnji ili greška u projektu biciklističkih staza

Ko je kriv za loše prilaze za bicikliste

Na nekoliko lokacija u gradu do sada novinari lista „Zrenjanin“ primetili su da su biciklističke staze loše povezane sa ostalim stazama. Na primer, kada biciklista silazi sa staze na Bagljašu uz magistralu, mora da se „trucne“ kako bi prešao na drugu stazu. Ili da se, kako ga put vodi, uključi u saobraćaj na magistralnom putu i pređe preko nadvožnjaka, umesto da se provoza ispod njega.
Sličan slučaj je na jednom od prilaza kod novog kružnog toka kod „Avale“. Put koji vodi od Obale Sonje Marinković do magistrale predviđen je i za saobraćaj biciklom. Problem nastaje kada biciklista treba da se isključi sa tog puta, odnosno da pređe na biciklističku stazu sa desne strane kolovoza. Umesto spuštenog prilaza, kakvi postoje na većini takvih mesta, nalazi se bankina. To predstvlja problem za bicikliste, jer moraju da se zaustave, siđu sa bicikla na kolovoz i podignu svoje prevozno sredstvo da bi ga prebacili na stazu predviđenu za njih.
-Ukoliko bi se u toku vožnje samo uključili sa kolovoza na višu stazu, morali bi da se „gegnu“, ali bicikl bi trpeo najviše. Čak je i neravan put loš za bicikl. Svaka razlika od 2cm u visini staze predstavlja opterećenje za točkove. Takav je slučaj, uostalom, i sa svakim drugim vozilom, a nekad čak i ne primetimo da je staza kojom se vozimo viša od one na koju se uključujemo. To je veliki problem za prevozno sredstvo. Često se dešava da pukne guma ili da se iskrive točkovi pri takvom udaru. Tada se točak mora centrirati – objasnio je Ištvan Barna iz „Trim bajka“.
Iz Javnog preduzeća „Direkcija za izgradnju i uređenje grada“ u sredu nismo dobili objašnjenje zašto su se desili ovakvi propusti.

S.K.