PROŠAO JE I DRUGI ROK ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE: SLABIJI USPEH OVOGODIŠNJIH OSMAKA

Malo zainteresovanih za proizvodna zanimanja

Završen je i drugi rok za upis učenika u prvi razred srednjih škola školske 2018/2019. godine. U prvom roku, u srednjem Banatu liste želja podneo je 1.501 učenik, a primljeno ih je 1.495. Jedine dve škole u okrugu koje su odmah popunile broj odeljenja, odnosno učenika predviđenih konkursom, jesu Medicinska škola i Tehnička škola.
U Zrenjaninskoj gimnaziji ostalo je 10 mesta u okviru opšteg smera na mađarskom nastavnom jeziku, a 12 slobodnih mesta bilo je i u odeljenju za kuvara na mađarskom jeziku (trogodišnje) u Ekonomsko-trgovinskoj školi „Jovan Trajković”.
U drugim školama u srednjem Banatu, sve oči su bile uprte u drugi rok, s obzirom na to je ove godine bilo nešto više od stotinu učenika manje koji su završili osmoljetku.
U Poljoprivrednoj školi, za cvećara – vrtlara ostalo je 13, a za tehničara hortikulture 15 slobodnih mesta. U Hemijsko-prehrambenoj i tekstilnoj školi „Uroš Predić”, na izveštaju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja gotovo da svuda stoji zelena tačka – oznaka da je i posle drugog roka ostalo slobodnih mesta. Za mesara postoji dva mesta, mladi ne žele da uče za prerađivača mleka (javio se samo jedan kandidat), operatera u prehrambenoj industriji – ostalo je 3, od 12 mesta, a za prehrambenog tehničara 7 (mada je planirano da se upiše 30 đaka). Nije popunjeno ni odeljenje tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju – 16 mesta, a za modelara odeće u klupama će biti samo 13 učenika.
Za dekoratera zidnih površina u ETGŠ „Nikola Tesla” nedostaje pet učenika, na smeru elektrotehničar informacionih tehnologija na mađarskom jeziku, ostalo je 9 mesta.
U Srednjoj školi „Đura Jakšić” u Srpskoj Crnji, praznih klupa ostalo je u odeljenjima za buduće trgovce – 24, ekonomske tehničare – 11 i opšti tip – 13.
U novobečejskoj srednjoj školi, nisu popunjena mesta u svih šest odeljenja. Za automehaničara preostalo je 2 prazna mesta, mehaničara privredne mehanizacije – 10, trgovce – 24, tehničara mehatronike – 16, opšti tip 5, dok u odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku nije bilo prijavljenih.
U sečanjskoj Srednjoj školi „Vuk Karadžić” ostalo je 5 mesta za automehaničare, 13 za mehaničare grejne i rashladne tehnike, 9 za ekonomske tehničare, tri u odeljenju opšteg tipa.
Škole koje su upisale dovoljan broj učenika po odeljenjima, mogu mirno da čekaju jesen, mada je opšta ocena da su ovogodišnji osmaci imali slabiji uspeh tokom školovanja i na završnom ispitu.
Ostale škole očekuju odluku na koji način će formirati odeljenja od prijavljenih učenika, a pojedina odeljenja, recimo, za mlekare, biće ukinuta.

  • RAČUNARSTVO I INFORMATIKA
    U novobečejskoj srednjoj školi, za zanimanje mehatroničara ostalo je 16 mesta, a u zrenjaninskoj Tehničkoj školi upisano je svih 30 đaka. Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku (20) upisano je u Zrenjaninskoj gimnaziji u prvom roku, dok u Novom Bečeju nije bilo zainteresovanih.

 

M. B.