PROSLAVA „VAZNESENjSKIH DANA” NA BAGLjAŠU U ZNAKU KOŠARKE

Dario Lukinić najbolji šuter trojki
Vaznesenjski dani” na Bagljašu obeležavani su nedelju dana, a sportisti su dali pun doprinos proslavi. Najpre je u svečanoj sali mesnih zajednica „Veljko Vlahović” i „Sonja Marinković” prikazan dokumentarni film „Šampioni iz 1956” scenariste i režisera Zorana Slavića, žitelja na Bagljašu.
Na taj način su evocirane uspomene na čuvenu generaciju Zrenjaninskih košarkaša koja je, posle deset godina dominacije Crvene zvezde, 1956. godine titulu donela u Zrenjanin. U čuvenoj petorci Proletera bili su: Vilmoš Loci, Lajoš Engler, Ljubomir Katić, Dušan Radojčić, Milutin Minja i prava rezerva Feri Kurc.
Na promociji na Bagljašu govorili su Aleksandar Tornjanski Šaca, član šampionskog tima, Simo Salapura, generalni sekretar Sportskog saveza Zrenjanina i autor filma Zoran Slavić.
Sportski dan nastavljen je revijalnom utakmicom između košarkaša Bagljaša i mladih košarkašica Proletera. Održano je i humanitarno tamičenje u šutiranju trojki, a dobrovoljni prilozi namenjeni su za kupovinu inhalatora za ambulantu na Bagljašu. Najuspešniji među više od 30 prijavljenih „trojkaša” bili su Magdalena Dunai i Dario Lukinić. Oni su snage odmerili u finalu u kojem je jednu trojku više ubacio Dario, kojem je pehar uručio Aleksandar Stevanov, koji ima 53 godine i najstariji je aktivni košarkaš u Evropi.

Ž. Cv.