RANKO HRNjAZ, NEZAVISNI SINDIKAT PROSVETNIH RADNIKA

Blokade računa škola su sve izvesnije

Presuda koju je dobila jedna prosvetna radnica iz Mužlje i kojom su potvrđene ranije sudske presude o tome da je svim prosvetarima zakinuta isplata dva dana godišnjeg odmora u 2014. godini, mogla bi da dovede do blokade računa najvećeg broja škola u Zrenjaninu – saopštio je Ranko Hrnjaz, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) na konferenciji za medije prošle nedelje.
– Problem je nastao kada je zakon promenjen jednim zaključkom Vlade Srbije iz 2008. godine. Zaključkom je prosvetnim radnicima ukinuto pravo na dva dana plaćenog godišnjeg odmora. Mi smo bili prinuđeni da tužimo poslodavce jer bi u protivnom došlo do zastarevanja. Pošto do 20. marta Ministarstvo prosvete nije povuklo punomoć Državnom pravobranilaštvu i nije pristupilo isplati potraživanja po presudama, naš sindikat će dati nalog svojim advokatima da prinudno naplate svoja potraživanja iz kojih će izmiriti i svoje obaveze (plaćanje taksi prema državi). U suprotnom, milionske sume za prinudnu naplatu za sudske takse bi pale na teret sindikata i zaposlenih što ne možemo dozvoliti. Ono što je najbesmislenije jeste to što će ovim sporom biti obeštećeno svega tri odsto zaposlenih u prosveti, a biće potrošeno iz budžeta više novca nego da je u momentu zahteva svima isplaćeno ono što im pripada, pa se sa pravom pitamo: kako će Ministarstvo prosvete objasniti zašto onih 97 odsto zaposlenih nisu dobili ono što im po zakonu i pripada – objasnio je Hrnjaz.
Računi će, kako je nagovestio, biti blokirani, pa se može desiti da ne bude materijalnih sredstava potrebnih za rad škola. Plate neće biti blokirane jer se one isplaćuju direktno iz trezora.
– Neodogovornim postupcima Ministarstva prosvete veliki broj škola se našao ili će se tek naći u blokadi računa, pošto je pravosnažnom presudom Vrhovnog kasacionog suda nedvosmisleno potvrđeno da su zaposleni u prosveti dobijali nezakonito umanjene naknade za korišćenje godišnjih odmora u periodu od 2008. – 2015. godine. Nakon kriminalne presude Apelacionog suda u Novom Sadu, veliki broj naših članova je odustao od tužbi iz straha, a sudovi i Državno pravobranilaštvo im je prinudno naplatilo svoje troškove – rekao je Hrnjaz i podsetio da je NSPRV, od momenta pravosnažnosti ove presude, u više navrata bio u kontaktu sa zvaničnicima Ministarstva prosvete i zahtevao da se svi postupci obustave kako se ne bi pravili novi troškovi, a da se zaposleni obeštete. Poslednji zahtev upućen prema Ministarstvu prosvete je bio da Ministarstvo otkaže punomoć pravobranilaštvu i izmiri svoje obaveze prema tužiocima kako se ne bi pravili novi besmisleni troškovi.
– Nažalost, to nije urađeno pa smo ovih dana svedoci blokade računa nekih škola, a da direktori istih nisu ni znali da su presude pravosnažne jer ih pravobranilaštvo o tome nije obavestilo – ukazao je Hrnjaz i naveo, s druge strane, primer opštine Nova Crnja, čiji je predsednik Pera Milankov platio troškove škola.

M. B.