Romanța este un minunat gen al muzicii românești

Concert, romanțe și cântece de pahar la Ecica
Ediţia a VII-a a Festivalului Internaţional de Romanţe şi Cântece de Pahar, s-a desfăşurat pe 28 septembrie, la Castelul din Ecica. Au fost deschise porţile romanţei şi cântecului de pahar pentru iubitorii de acest gen de muzică,romanțe și nu numai. Organizatori everimentului și anul acesta au fost, Societatea Cultural-Artistică ,,Ştefan Ştefu“ din Ecica, Asociaţia Românilor „Bega“ din Zrenianin şi Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, cu sediul în oraşul de pe Bega. Manifestarea s-a desfãșurat sub auspiciile Secretariatului Provincial pentru Cultură, Informarea Publică și Relațiile cu Comunitățile Confesionale, Secretariatul Provincial pentru Învățământ, Reglementări, Administrație și Minorități Naţionale, Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia şi Primăriei municipiului Zrenianin, Organizaţiei Autorilor de Muzică din Serbia ,,Sokoj“ și aq Castelului Ecica. La ediţia din acest an au participat 11 soliste, respectiv solişti vocali de la noi, care au interpretat romanţe şi cântece de pahar: Corina Trocea din Straja, Adonis Voin din Coștei, Andreea Șoșdean din Uzdin, Cristina Mic din Satu Nou, Alexandra Rancovici din Nicolinti, Alina Cojocar din Uzdin, Firuţa Cina din Ovcea, Marin Bugar din Ecica și Adriana Uzoni din Vârșeț, precum şi oaspeți speciali al festivalului, Milan Prunici din Kikinda și Ioana Ardelian România. Pentru ca programul să atingă nivelul dorit al calităţii, responsabilitatea aparţine comisiei artistice a festivalului în următoarea componenţă: Doru Ursu – preşedinte, Graţian Petrovici, Lidia Cina, Marin Bugar şi Petru Popa – membri.

bty
bty

Programul ediţiei din acest an a început cu un moment susţinut de orchestra de muzică populară a Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia, dirijată de mr. Roman Bugar. Orchestra a interpretat cunoscuta romanţă „Zadarnic tremuri“,care pe lângă cantecul de pahar „Tărăncuță, țărăncuță“ a devenit deja o tradiţională introducere în lumea a romanţelor. Aranjamentele muzicale au fost semnate de Petru Popa, Graţian Petrovici, Lucian Petrovici și Radovan Marić şi Doru Ursu, coordonatorul artistic fiind Petru Popa. Romanţa este o extensie a sufletului de roman, ea exprimă dorul şi nevoia de iubire din sufletul nostru, bucuriile, dezamăgirile şi speranţele pe care le simţim în cursul vieţii. Romanța este un minunat gen al muzicii românești „Fiecare spectator a retrăit anii copilăriei, adolescenţei, prima dragoste, ca mai apoi să ajungă la viaţa de familie, toate acestea fiind văzute prin intermediul romanţei, a decorului al muzici … Evenimentul a reunit  interpreţi care cu vocile sale , au onorat scena acestui festival de excepție, promovând romanţa într-un concert artistic.
Onoarea de a inaugura ediţia a VII – a a Festivalului Internaţional de Romanţe şi Cântece de Pahar a revenit lui Dinicu Voin, care a salutat în numele organizatorului și cu cuvinte de salut şi mulţumiri instituţiilor care au sprijinit această manifestare de la noi, sa adresat celor prezenți, urându-le succes tuturor participanţilor. Programul a fost prezentat de Camelia Bugar după un scenario semnat de ziarista Mariana Stratulat. Evenimentul a beneficiat de suport tehnic al Radioateleviziunii Voivodinei, care a înregistrat integral Festivalul şi îl va difuza în cadrul emisiunilor programului în limba română. De menţionat este că Festivalul de romanţe şi cântece de pahar, nu a avut si nu are caracter competitive. M. V.