RUKOVODIOCI DOMA ZDRAVLJA, BOLNICE I ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLjE O 2021. I NOVIM PLANOVIMA

Oprema se može obezbediti, a kadar?

Obnavljanje informatičke opreme i nabavka novih aparata – neke su od pozitivnih stvari u radu zdravstvenih ustanova u veoma teškoj, drugoj pandemijskoj godini. Borba protiv korone je u centru pažnje, a ovdašnji medicinski rukovodioci istovremeno razvijaju dugoročne planove za svoje institucije.
Zrenjaninska Opšta bolnica je imala vrlo uspešnu prethodnu godinu, kada se radi o ulaganjima u zgradu i opremu. Novac za investicije je obezbedila Pokrajina, navodi dr Igor Kitaresku, v.d. direktora ove ustanove, za RTV „Santos”.
– Dobili smo šest miliona dinara za renoviranje krovova nove bolnice. Oko 4,5 miliona pristiglo je za obnovu kotla za grejanje cele bolnice. Istovremeno smo dobili za opremu oko 65 miliona dinara, od čega je najviše (oko 12 miliona) dato za kardiološke aparate i kompletno opremanje Specijalističke poliklinike – ističe dr Kitaresku. – Kupljeni su, između ostalog, uređaji za ergometriju, holterske jedinice i dva operaciona stola, za ginekologiju i urologiju. Zrenjanin je prvi put dobio premijum ultrazvučni aparat za radiološku dijagnostiku. To je trenutno najbolji uređaj koji zrenjaninska radiologija ima.
Jedna od prioritetnih stvari koju nameravaju da urade u ovoj godini, jeste centralna sterilizacija, što trenutno nema nijedna regionalna bolnica u Vojvodini, objašnjava naš sagovornik. Prema njegovim rečima, u pitanju je srce hirurgije, a uspostavljanjem centralne sterilizacije hirurgija bi se podigla na novi nivo. Dr Kitaresku podseća i da je plan da se u prizemlju internog odeljenja otvori specijalni deo gde će Banja Rusanda pružati svoje usluge.
– Time ćemo olakšati našim bolesnicima i građanima da rehabilitaciju mogu da sprovode u gradu, a ne da moraju da odlaze u Melence – kaže v.d. direktora Opšte bolnice.
Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Predrag Rudan naveo je za „Santos” da je veliki izazov prošle godine bilo sprovođenje vakcinacije. Podseća da je korona lane odnela članicu kolektiva, doktorku Žanku Subić, specijalistu epidemiologije, koja je bila na prvoj borbenoj liniji protiv virusa.
– U toku prošle godine dobili smo dva specijalna vozila, tako da smo ojačali epidemiološku službu. Pristigli su i brojni vrhunski analizatori, frižideri, zamrzivači, tako da smo ojačali mikrobiološku službu. Obnovili smo računare, laptopove, televizore i zahvaljujući tome imamo jaču i IT službu u Zavodu. U 2022. godini očekujemo novi talas korone i ja pozivam sve naše sugrađane da nastave da se vakcinišu – kaže dr Rudan.
Iz Doma zdravlja navode za „Santos” da je lane najveći problem, osim kovida, bio i manjak kadra. V.d. direktora ove ustanove dr Zdravko Ždrale ističe da im je najveći prioritet obnova zgrade Stare specijalističke poliklinike.
– Ovo zdanje nije samo vezano za Dom zdravlja, već je ono simbol grada. Projekat za zgradu je već urađen i sprovedene su određene aktivnosti iz domena reprojektovanja, korigovanja cena itd – navodi dr Ždrale.
Takođe napominje da je ova ustanova dobila značajnu količinu kompjuterske opreme, što im je pomoglo pri procesu vakcinacije, gde je od vitalnog značaja vođenje striktne evidencije podataka.
– Zahvaljujući Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje dobili smo mobilni rendgen aparat za Kovid centar koji omogućava da se ovde napravi snimak i da se digitalnim putem pošalje Opštoj bolnici gde će biti očitan – rekao je dr Ždrale.

L. Z.
Foto: Grad Zrenjanin