SA „EČKE” POLEĆU AVIONI IZ KOJIH ĆE SE BACATI MAMCI, VAKCINE ZA LISICE

Višestruko koristan poduhvat
Sportski aerodrom „Ečka” ovih dana je baza avionima dvosedima koje je firma „STS avijacija” iz Zemuna iznajmila za posao vakcinisanja iz vazduha životinja koje prenose besnilo, a pre svega lisica. Mamci za takozvano oralno vakcinisanje stižu iz Češke, a narednih dana biće izbacivani nad teritorijom Srbije, od Subotice do Kragujevca. Južni deo zemlje biće „pokriven” avionima koji će na posao kretati sa niškog aerodroma.
Kako komentarišu znalci, ovaj poduhvat se plaća iz fondova EU i višestruko je koristan za našu zemlju. Najpre zbog efekata same akcije, odnosno suzbijanja besnila, ali i zato što posade aviona, odnosno piloti, dobijaju priliku da lete, a da to ne moraju da plate. Za rad na vakcinisanju oni će, naprotiv, dobiti i odgovarajuću naknadu.
U Ečki kažu da je njihov aerodrom izabran za ovu akciju jer je među retkima koji ne strepe od dolaska kontrole Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, a koji uoči sezone letenja pojačava nadzor nad aerodromima koji se ne koriste za javni avio-prevoz kao i nad operaterima vazduhoplova koji se bave nekomercijalnim letenjem.
Z.D.