Saša Jukić iz Lazareva pomaže obnovu svetinja na Svetoj Gori

Dobrovoljac sa Hilandara
Među brojnim volonterima koji već godinama odlaze da rade na obnovi Hilandara i tako se odužuju svojoj veri i narodu je i Saša Jukić iz Lazareva. On se unazad četiri godine priključuje dobronamernim ljudima koji bez nadoknade učestvuju u obnovi manastira na Svetoj Gori jer je svojevremeno teško stradao u požaru.
Saša za odlazak na dobrovoljni rad uzima petnaestodnevni godišnji odmor. Put u Grčku i odlazak na svojevrsnu radnu akciju organizuje mu „Pravoslavno udruženje Sveti Sava” iz Novog Sada kome je ovo samo jedna od niza humanitarnih akcija u vezi sa obnovom čuvenog manastira.

01 20180720 hilandar

Obnovu pomaže 20 hiljada ljudi
– Više od 20 hiljada naših članova iz celog sveta, svako na svoj način, do sada je dalo lični doprinos. Samo u Srbiji imamo 12 podružnica, a najveću i najkonkretniju podršku oni su dali kroz obnovu manastira. Tamo su pomagali u obnovi hramova, drugih svetinja, konaka, sve do obnove i podizanja vinograda. Mi smo se bavili pripremom, organizacijom odlaska i dolaska, pa i boravka mnogobrojnih volontera – kaže Radomir Radojčić, predsednik novosadskog humanitarnog udruženja.
Saša Jukić kaže da je istinski i posvećeni vernik i da u takvom duhu živi njegova porodica. Preci su mu u banatsko selo Lazarevo stigli iz Milića u Republici Srpskoj.
– Meni humanitarni rad mnogo znači i mislim da je moje angažovanje u obnovi Hilandara odraz mog stava prema veri i narodu i to je najbolji izraz poštovanja prema onom što cenite i volite. Svi oni koje sam sreo na Hilandaru, volonteri i monasi imaju takav odnos. Oni koji se gore nađu su besprekornog karaktera, a dobrovoljni rad je njegovo dalje usavršavanje – kaže Saša Jukić.

Sa ocem će i Miloš i Lazar
Napominje kako ima dva sina i da njih vaspitava u tom duhu. Stariji Miloš, kome je 19 godina, je već jednu smenu sa ocem boravio na Svetoj Gori, a mlađi Lazar, 15 godina, će uskoro krenuti sa ocem. Jer Saša ne namerava da prekida odlaske na obnovu dok se radovi ne okončaju, a oni će trajati još nekoliko godina.
– Uz koristan rad se bolje upoznajemo i sklapamo iskrena prijateljstva sa Srbima iz celog sveta, pa se posle svakog boravka vraćamo s izuzetnim utiscima – kaže naš sagovornik.
On svake godine dve nedelje godišnjeg odmora provede na dobrovoljnom radu na obnovi Hilandara, a još 15 slobodnih dana za ovo angažovanje poklanja mu njegov zrenjaninski poslodavac Drago Rosić. On drži firmu za prikupljanje sekundarnih sirovina u kojoj se Saša Jukić ističe kao izuzetan radnik.

Đ. Đukić