SASTANAK POLJOPRIVREDNIKA, STRUČNJAKA I FIRME „AGROSAVA“: Zasejano više uljane repice nego lane

– Agroekonomska godina 2017/2018. počela je veoma dobro. Dugo vremena zapostavljena pšenica, stub prehrambene sigurnosti zemlje, zasejana je na više od 700 hiljada hektara i u dobrom je stanju, a sve značajnija uljana repica našla se na 70 hiljada hektara, što je skoro duplo više nego lane – izjavio je danas na poslovno-stručnom sastanku mr Dragan Reljin, marketing menadžer kompanije „Agrosava“, jedine domaće semenske i hemijske kompanije.

Agrosava 1

Sastanak je održan u velikoj sali hotela „Vojvodina“ u Zrenjaninu, a prisustvovao je veliki broj poljoprivrednike i stručnjaka iz proizvodne prakse.

Reljin je objasnio zbog čega je zasejano duplo više uljane repice nego prošle godine: –  Zna se da joj je cena pristojna, a dospeva za kosidbu dvadesetak dana pre najvećih letnjih vrućina, a celih mesec i po dana ranije nego u zemljama Srednje i Zapadne Evrope i nekim susednim zemljama. Ovo je značajnije kada se zna za neizvesnost oko suncokreta posle krize u „Agrokoru“ – izjavio je Dragan Reljin.

Uvodno predavanje o aktuelnostima u zaštiti bilja održala je dipl inž. Snežana Parađenović iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

O ponudi hibrida kukuruza „Agrosava“ šire je govorio dipl inž. Radovan Bulajić, menadžer za srednji Banat, a profesor dr Miroslav Šikuljak osvrnuo se na najnovije tendencije u zaštiti bilja. Profesor Šikuljak je govorio o sve većoj zainteresovanosti za proizvodnju voća: višanja, kajsija, jabuka, šljiva, lešnika i oraha u Vojvodini.

– Pokazalo se da je Vojvodina pogodan prostor za skoro sve kulture a ne samo žitarice, uljarice i šećernu repu – poručuje dr Miroslav Šikuljak.

M. S-n.