SASTANAK U REGIONALNOJPRIVREDNOJ KOMORI: Kako održati vitalnost kompanije

Vitalnost kompanija, kako velikih i poznatih, tako i onih manjih u tržišnoj privredi održava se stalnim praćenjem promena u dеltnosti kojom se bave, ne samo kada je reč o inovacijama u proizvodnji, prodaji и finansijama, nego i u negovanju potrencijala ljudi sa kojima sarađuje. Osim dobrih treba imati sluha i za loše vesti, a krize su sastavni deo života, pa i biznisa. Iz iskustva znam da operativni problemi mogu optrežati strateško planiranje i onda ste – u ozbiljnim teškoćama. Naši ljudi, generalno, imaju visoke sposobnosti prilagođavanja, a ono čega se treba čuvati je megalomanija i veličina biznisa koja bi bila sama sebi cilj.

Ovo je deo obraćanja doktora Dejana Ereića, dekana Bankarske akademije u Beogradu, na današnjem dobro posećenom sastanku Parlemanta privrednika održanog u Privrednoj komori Srednjobanatskog okruga, a predsedavao je predsednik Parlamenta privrednika Dragan Živković.

Iskoristivši prisustvo gradonačelnika Zrenajnina Čedomiar Janjića, profesor Erić se povoljno izrazio o dolasku kineskih investitora u Zrenjanin, kao i trgovine Lidl”. Od dolaska Lidla” profesor Erić očekuje da bude motiv drugim trgovcinama da snize marže koje idu i do 40, a u proseku su, kako je rekao, oko 20 procenata.

Božana Jakšić iz Privredne komore Srbije je detaljnije govorila o sporazumnom fionasijskom restrukturiranju firmi u teškoćama kroz besplatan postupak medijacije između dužnika i poverilaca, a to su najčešća poslovne banke, fondovi i lizing kuće., kako bi se izbegao stečaj i predaja predmeta privrednom sudstvu.

Ljiljana Matić, sudija Privrednog suda u Beogradu detaljnije je govorila o stečajnom postupku, odnosno planu reorganizacije sredstvima čija primena ublažava gubitke do kojih dolazi u slučaju bankrotstva. I u tim slučajevima Industrija motora i tarktora IMT, koju je kupila jedna indijska kompanija, čuvena kozmetike Dalija” i zrenjaninska firma Banat seme” očuvali su naziv i prepoznatljiovost i nakon što su – kao cele firme prodate u postupku bankrotstva. Uspešan i krupan primer unapred pripremljenog plana reorganizacijue je nastavak poslovanje poznate kompanija Keramika Mladenovac”.

Na ovom skupu je predsednik Privrednog suda u Zrenjaninu Radomir Radojčić najavio potpisivanje sporazuma sa Privrednom komorom Srednjobanatskog okruga o medijaciji

Zanimljivo pitanje postavio je Đula Madaras direktor Carske bašte”. Radi se o mogućnosti bržeg povraćaja PDV na visoke iznose koje treba platiti za uvoznu opremu. Danijela Vrška iz kompanije Vrška pres” iznela je zahtev za podršku inovacijama u mašinskoj tehnici, koja je pala u senku informacionih tehnologihja. Predstavnica Privredne komore Srbije Nermina Ljubović odgovorila je da su i jedan i drugi zahtev opravdani i – rešivi.

M. S-n.