SAVET SREDNJOBANATSKOG OKRUGA ODLUČIO: Zajedničkom prijavom do podrške države

– Opštine Srednjobanatskog okruga zajednički će konkurisati za dodatne državne mere u cilju podsticaja rađanja. Zaustavljanje pada nataliteta i podsticanje rađanja jedan je od glavnih prioriteta Vlade Srbije. Značajna sredstva na nivou države obezbeđena su za podsticanje rađanja na teritorijama opština i gradova u našoj zemlj. Samo u proteklih pet godina broj stanovnika u Okrugu se smanjio za 9 hiljada, što je više nego zabrinjavajuće. To je razlog za zajedničku prijavu opština koje čine Okrug za dodelu dodatnih sredstava u ove svrhe. Naravno, mere koja lokalne samouprave već primenjuju ostaju na snazi i dalje će biti intenzivirane – izjavila je načelnica Okruga Snežana Vučurević posle sednice saveta Okruga, na kojoj je formulisana zajednička prijava za dodelu državnih sredstava za podsticanje rađanja.
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je podsetio na mere populacione politike koje grad već sprovodi. Osim pomoći oko veštačke oplodnje i materijalnih olakšica važna je i izgradnja dečjih vrtića u selima i uvođenje dežurstva u vrtićima za roditelje koji rade u trećoj smeni.
Ovom prilikom javnost je obaveštena i o dodatnim merama za pojednostavljivanje admnistrativnog postupka u svim slučajevima traženja pomoći kako države, tako i lokalne uprave u svrhu podsticanja rađanja i obnove stanovništva.

M. S-n.