SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA U ZRENJANINU: OMAŽ PRAZNIKU ŽENA

Da li i dalje pratimo put Klare Cetkin?
U većem delu sveta obeležen je 8. mart, Međunarodni dan žena koji je ustanovljen u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Uticajni borac za prava žena, kao i organizator proslave prvog 8. marta, bila je Klara Cetkin. Interesovala ju je ženska politika, uključujući i borbu za ravnopravnost i pravo glasa za žene, a razvila je i socijaldemokratski ženski pokret u Nemačkoj i bila vođa novoformirane „Ženske kancelarije”.
Uoči 8. marta, Sekcija žena Zrenjanin Saveza samostalnih sindikata Srbije održala je u baroknoj sali tribinu pod nazivom „Da li pratimo put Klare Cetkin?”. O aktuelnostima i tekovinama ovog praznika govorile su Jadranka Svirčev, predsednica Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata za Grad Zrenjanin koja je preuzela ulogu moderatora, Ivana Kukolj Solarov, članica Sekcije žena, Tanja Dulović, rezervni oficir – predsednica Rezervnih vojnih starešina i Dragica Stojanović, pesnikinja.
– Osmi mart za mene znači podsećanje na sve one hrabre i mudre žene koje su uspele da se izbore za prava koja danas imamo, a to su pravo na izbor i pravo da budemo birane, pravo na imovinu, obrazovanje, na izbor šta ćemo raditi u životu, da li ćemo, i kada rađati, a pre svega pravo žena da ne trpimo nasilje. Podsetila bih i na to da 8. mart ženama ne predstavlja samo karanfil, novu frizuru i večeru u restoranu, nego slobodu, sopstvenu volju, pravo da radimo ono što volimo i za šta smo kvalifikovane, i time nezavisno zarađujemo za svoj život. Ovaj dan je podsetnik da žene ne treba da robuju nikakvim stereotipima, a na njima je da same biraju – to im je Osmi mart omogućio – istakla je Ivana Kukolj Solarov, članica Sekcije žena.
Da problemi žena nisu samo njihovi, lični, već problemi celokupnog društva, uz poslovicu da „Kuća stoji na ženi” svoje stavove iznela je Tanja Dulović, predsednica Rezervnih vojnih starešina.
– Često kažem da su žene zaposlene u sistemu bezbednosti svaki dan na liniji vatre – i na poslu i kod kuće. Zadaci koje žena ima u vojsci su teški i odgovorni, a Osmi mart treba da nas podseti da svaki dan treba da radimo zajedno, uz svesrdnu podršku muškaraca – poručila je Dulovićeva.
Pesnikinja Dragica Stojanović uz stihove je govorila o svojoj ženskoj lirici i podsetila sugrađanke na svoj uzor i jednu od najobrazovanijih žena srpske književnosti – Isidoru Sekulić.
– Jake žene su veliki borci, često moraju kroz život same, bez muškaraca, a knjiga i poezija mogu da im budu verni saputnici – rekla je Stojanovićeva.
Predsednica Sekcije žena Jadranka Svirčev iznela je podatke o ovom udruženju.
– Uopšteno, malo se zna o našem Sindikatu i o Sekciji žena koju vodimo u Gradu Zrenjaninu. Često organizujemo ovakve tribine, a sprovodimo i razne akcije. Ovaj Osmi mart je povod za organizaciju još jedne u nizu zapaženih tribina, a učesnice za koje sam se odlučila, naše su sugrađanke, ostvarene žene u svojim profesijama – kazala je Jadranka Svirčev.
M. Malbaški