SAVEZ ZDRAVSTVENIH RADNIKA ZRENJANINA DODELIO PRIZNANJA, POVELJE I ZAHVALNICE

Svi smo jedna velika porodica

Tokom dvogodišnje borbe sa pandemijom kovida 19 na prvoj liniji odbrane bile su upravo one. Medicinske sestre su fragilni, krhki heroji koji su platili i plaćaju visoku cenu ove pošasti koja i dalje potresa čovečanstvo.
– Prema podacima Međunarodne federacije medicinskih sestara (ICN) kojima raspolažemo, 130 hiljada zdrvstvenih radnika u svetu je preminulo do maja meseca 2021. godine od posledica korona virusa. Od toga blizu 20 hiljada sestara je izgubilo život radeći u najtežim uslovima sa obolelima. U Srbiji ta brojka je oko 60, dok je na teritoriji Srednjobanatskog okruga život izgubilo 4 medicinske sestre – istakla je Đurđica Šljapić, predsednica Saveza zdravstvenih radnika Zrenjanina.

SREBRNI ZNAK – NAJZNAČAJNIJE PRIZNANJE
Stručni skup „Strah (ni)je dobar” i „Bioetičke dileme u sestrinstvu – praksa ispred teorije” organizovao je Savez udruženja zdravstvenih radnika Srbije (SUZRS) 29. marta, u Hotelu „Vojvodina”. Ova godina posvećena je medicinskim sestrama i tehničarima Srbije, pa je tim povodom Savez zdravstvenih radnika Zrenjanin podelio povelje i zahvalnice svojim članovima.
Srebrni znak, najznačajnije priznanje koje se dodeljuje na nivou okruga ponele su Ivana Milovac i Slađanka Toković (Opšta bolnica), Goran Putić i Slađana Stanić (Dom zdravlja Zrenjanin). Povelje su uručene medicinskim ustanovama koje su sve svoje kapacitete stavile na raspolaganje obolelima. To su: Infektivno odeljenje Opšte bolnice „Đorđe Joanović”, Plućna bolnica, Kovid ambulanta Doma zdravlja Zrenjanin, Punkt za masovnu imunizaciju i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

– Godinom medicinskih sestara bila je proglašena 2020. Međutim, nije mogla da bude adekvatno obeležena. Zbog toga 2021. i 2022. posvećujemo upravo njima. Izuzetno smo zahvalni svima onima koji su podneli najveći teret pandemije. Jako je važno reći „hvala” i čuti reč „hvala”. To puno znači i motivacija je za dalji rad. Strah je bio prisutan, ali ga nismo priznavali čim smo odlučili da se uhvatimo u koštac sa nečim nepoznatim. Odlazili smo na svoja radna mesta koja su bila izložena najvećem riziku. U vreme kada niko nikuda nije išao mi smo išli da spasavamo život – rekla je Đurđica Šljapić.

POSVEĆENI PROFESIJI
Okupljenima se zahvalila dr Dragana Višnjić, u ime svih zaposlenih iz Kovid ambulante koji su se borili protiv pandemije. Gošća i predavač na Stručnom skupu bila je mr sci. med. Radmila Nešić, predsednik SUZR Srbije.
Nakon minuta ćutanja za kolege i koleginice koji su izgubili svoje živote u borbi protiv pošasti, Radmila Nešić se obratila prisutnima.

PODRŠKA KAO ZAKLETVA
– U Zrenjaninu se osećam kao kod kuće. To je moj dom i mislim da sam i ja deo vas. Svi mi, zdravstveni radnici, smo jedna velika porodica. Da budemo jedni drugima pomoć i podrška najveća je zakletva koju nosimo sa svojom profesionalonošću i odgovornošću. Izabrali smo profesiju u koju verujemo i kojoj se dajemo. Ona je ne samo humana. Ljudska, topla, sestrinska i više nego što neka ljubav može biti – posvećenost. Kada je neko posvećen onom poslu koji radi, onda nema veće cene – rekla je Radmila Nešić.
Navela je i da su predviđanja da će svetu biti potrebno oko sedam miliona medicinskih sestara kako bi mogla da se obavlja zdravstvena profesija. Ukazuje da se države, među koje spada i naša, nalaze u velikom problemu zbog odliva medicinskih sestara koje su „zlata vredne”.

Miroslava Malbaški

  • ZAHVALNICE
    Nevena Bjelić i Radojka Rokvić (Opšta bolnica „Đorđe Joanović”), Ivana Trajkov (Dom zdravlja Novi Bečej), Dragana Rešin (Banja „Rusanda”), Ildiko Čeh (Dom zdravlja Žitište), Nedeljka Rudan (Dom zdravlja Srpska Crnja), Mihael Goda i Katarina Đurović (Plućna bolnica „dr Vasa Savić”) Jasmina Đorđević i Tatjana Pejić (Dom zdravlja Zrenjanin).
  • POVELjE ZA SARADNJU
    Grad Zrenjanin – gradonačelnik Simo Salapura, Radmila Nešić, predsednica SUZR Srbije, portali: „I love Zrenjanin” i Zrenjaninski.com i list „Zrenjanin” (Miroslava Malbaški).