SAVREMENA KLANICA JOŠ JEDNA ZNAČAJNA INVESTICIJA „MRKŠIĆEVH SALAŠA”

Nova radna mesta za ostanak mladih u selu

Radovi na izgradnji savremene klanice za krupnu stoku i finalnu preradu mesa, koju Zemljoradnička zadruga „Mrkšićevi salaši” gradi u Srpskom Itebeju, privode se kraju. Objekat zauzima površinu od 8.000 kvadratnih metara i proširiće postojeće kapacitete koji su postali nedovoljni da podmire potrebe ovog poljoprivrednog kolektiva. Investicija je vredna oko šest miliona evra i obuhvata dve faze.
– Očekujemo da za tridesetak dana počnemo proizvodnju u novom prostoru gde će u jednoj smeni moći da se preradi 16 tona mesa. Građevinski poslovi su završeni, pa u nove hale pristiže savremena oprema. Imamo solidan stručni kadar koji je radio u staroj klanici. Za početak, u novim pogonima će raditi oko 75 radnika, a kada završimo novu liniju klanja, računamo da će ih biti oko stoninu – kaže Zlatomir Mrkšić, tehnički direkor „Mrkićevih salaša” koji je znanje dobijeno na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu uspešno preneo na rad u ovoj porodičnoj firmi.
Ova investicija „Mrkšićevih salaša” značajna je i za sve brojnije kooperante, pre svega u stočarskoj proizvodnji koji već dvadesetak godina imaju uspešnu saradnju sa Zadrugom.
– Da nije njihovog sigurnog otkupa i korektnosti u kooperantskim odnosima, pitanje ja da li bi i ovo malo proizvođača danas imalo tovljenike u oborima – navodi Dragomir Davidov, kooperant iz Melenaca koji mesečno isporučuje oko 50 tovljenika vrhunskog kvaliteta.
Podsetimo da je ZZ „Mrkićevi salaši” osnovana pre 29 godina kada je imala samo tri stalno zaposlena. Danas je to kolektiv sa 315 radnika, a obrađuje se 3.000 hektara oranica. Ima najsavremeniju mehanizaciju, moderne mašinske radionice, silose sa sušarama, hotelsko-ugostiteljski objekat, benzinsku pumpu, malaloprodajne objekte…
Vojislav Mrkšić imao je takvu viziju kada je sa bratom Milanom, krajem prošlog veka, osnovao „Mrkšićeve salaše”.
– Porodična tradicija započinje sa našim dedom Dragomirom koji je pre stotinu godina bio jedan od lučnoša zadrugarstva u Srpskom Itebeju. Njive su nam bile i ostale baza, a sve drugo je nadgradnja. Između ostalog, danas imamo više stotina kooperanata i to ne samo iz našeg područja – navodi Vojislav Mrkšić, prvi čovek Zadruge.
Njegov unuk Dimitrije kreće u prvi razred osnovne škole u Srpskom Itebeju koja ima tradiciju dugu više od 2,5 veka. Vojislav Mrkšić naglašava da je ponosan na to što u tom selu ove školske godine ima više od 270 osnovaca, od toga 32 prvaka.
– Bio bih srećan da se „itebejski recept” primeni u selima u kojima su đačke klupe sve praznije. Zaposlili smo mlade ljude i zadržali ih u selu. Ova naša najnovija investicija će još više doprineti tome – zaključuje Vojislav Mrkšić.

  • REKORDAN ROD PŠENICE
    Ova godina nije naklonjena poljoprivrednicima, pre svega zbog suše. Međutim u „Mrkšićevim salašima” beleže rekordne pronose pšenice.
    – Na oko 1.000 hekara ostvaren je prosečan prinos od 9,75 tona po hektaru. Očekujemo i solidan rod suncokreta koji je posejan na 360 hektara. Kukuruz će, zbog suše dati prinos za dvadesetak procenata manji od višegodišnjeg proseka – reka je Milan Đokić, diplomirani agronom i rukovodilac ratarske proizvodnje.

 

  • SAVREMENA MEHANIZACIJA
    Milan Mrkšić, je najmlađi u porodičnoj rukovodećoj hijerarhiji, ali ima odgovorno zaduženje da organizuje i prati rad mehanizacije, uvodi savremene tehnologije, čini sve da se radovi obave u optimalnom roku.
    – Uložili smo značajna sredstva u savremenu mehanizaciju. Pratimo sve što se na tom polju primenjuje i trudimo se da to nabavimo. Takođe, imamo stručne ljude koji rukovode takvim mašinama – kaže Milan koji često sedne za upravljač kombajna ili traktora da bi se uverio u kvalitet i učinak takvih mašina.

N. Božović