SEDNICA SAVETA SREDNJOBANATSKOG OKRUGA: Situacija pod kontrolom

Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević održala je danas drugu sednicu Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga u proširenom sastavu u cilju razmatranja aktuelne situacije i aktivnosti u Srednjobanatskom upravnom okrugu u uslovima proglašenog vanrednog stanja.

Sednici su prisustovali članovi Saveta: gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević, predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović, predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus i po ovlašćenju predsednika opštine Novi Bečej Milan Stojšin kao i načelnik Policijske uprave Zrenjanin Dragiša Vojnović, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin dr Zdravko Ždrale i načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP-a u Zrenjaninu Goran Marjanović.

Nakon prezentovanih podataka svih prisutnih učesnika konstatovano je da je na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga stanje stabilno i pod kontrolom. Sve lokalne samouprave sprovode mere Vlade RS a nadležne institucije rade u skladu sa trenutnom situacijom i bez većih problema.

Takođe je ocenjeno da do sada preduzete mere kao i disciplinovano ponašanje naših građana daju dobre rezultate što se odražava i na trenutne podatke o broju ljudi kod kojih je do sada potvrđeno da su pozitivni na virus korona. Testiranja se vrše redovno i u skladu sa propisanim procedurama.
– Stanje bezbednosti je za sada dobro i pod kontrolom. Pripadnici Policijske uprave, osim ostalih poslova i aktivnosti, konstantno vrše kontrolu lica u samoizolaciji i sankcionišu pojedince koji se ne pridržavaju naredbe o zabrani kretanja u vreme policijskog časa. Osim sporadničih slučajeva većih nepoštovanja propisanih mera nema, ocenjeno je od strane Policijske uprave uz konstataciju da se ujedno beleži i veliki pad svih oblika kriminaliteta – kaže se u saopštenju za javnost.

Sve lokalne samouprave sa područja Okruga su se dobro organizovale u cilju pružanja pomoći građanima kojima je potrebna. Uspostavljeni su Kol centri koji su na usluzi građana za sva njihova pitanja i potrebe a angažovano je više od 1.150 volontera. Vodi se računa o javnoj higijeni, ulice i ostale javne površine se redovno peru i dezinfikuju kao i svi ostali objekti od opšteg značaja. U cilju pomoći najugroženijima sve lokalne samouprave su organizovale podelu paketa pomoći penzionerima sa penzijama manjim od 30.000 dinara. Do sada je podeljeno ukupno 21.404 paketa, a u toku je i priprema paketa pomoći i osobama koji sa na evidenciji socijalnih službi. Poljoprivrednicima je omogućeno da bez problema obavljaju sve sezonske poslove na poljima a u skladu sa propisanim merama u toku vanrednog stanja, saopšteno je nakon održane sednice.