Šijan je lokal patriota!

Piše: Dalibor Bubnjević

Novosadska politička i akademska elita pripremila je novu kaznu za Zrenjanin! Po volji im nije izbor Dragice Radosav za novog dekana Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“. Profesorka Radosav im ne odgovara, jer nije spremna da (poput dosadašnjih dekana) bude marioneta u rukama umišljenih vlastodržaca iz tzv. glavnog grada Vojvodine. Nezvanično se može čuti da planiraju da (pre)otmu tzv. naftaške smerove i preusmere ih na fakultete sa sedištem u Novom Sadu.
Svima je jasno da bi realizacija ovakve spletke uništila ovdašnji Tehnički fakultet. Samim tim, ne čudi snažna reakcija Studentskog parlamenta koji je odlučio da stane na put unižavanju najvećeg grada u Banatu. Pohvalno je istupanje u javnosti doktoranda Darka Bađoka (SNS) i Saše Ždrnje (lidera pokreta „Napred Banat“). Međutim, nejasno je zašto politička, ekonomska i naučna elita glasnije ne reaguje i stane na put gašenju jedine visokoškolske ustanove u gradu!

S druge strane, Dušan Šijan je ovih dana na plastičan način demonstrirao lokal patriotizam. Nedavni Savet Okruga, kome su prisustvovali čelnici „Železnica Srbije“, predstavlja pokaznu vežbu borbe za sredinu u kojoj političar obavlja funkciju. Očito je profesor Šijan održao još jedan kvalitetan čas. Ostaje da vidimo da li su učenici shvatili gradivo…